Piekę warzywa i polewam je lekkim sosem. Ten obiad nie wymaga pracy, a jest pyszny i zdrowy

Piekę warzywa i polewam je lekkim sosem. Ten obiad nie wymaga pracy, a jest pyszny i zdrowy

Dodano: 
Pieczone warzywa
Pieczone warzywa Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Jeśli macie ochotę na bezmięsny obiad, oto prosta i smaczna propozycja. Danie robi się w zasadzie samo, bo najważniejszą część pracy robi za nas piekarnik. Potem wystarczy polać je lekkim sosem i pyszny, zdrowy obiad gotowy.

Obiad składający się z samych warzyw może być całkiem pożywny. Wystarczy, że dorzucicie do niego ziemniaki i całość polejecie sosem. Sos jest bardzo prosty, ale wcale nietłusty, tylko lekki i wartościowy. Ta kompozycja warta jest uwagi, bo nie tylko jest prosta i łatwa do zrobienia. Jej koszt jest niski, a całość wychodzi na zdrowie.

O czym warto pamiętać, piekąc warzywa?

Piekąc warzywa, warto zadbać o to, by zbytnio nie wyschły. Wtedy bowiem nie będą już takie smaczne. Żeby uchronić warzywa przed wyschnięciem, można je wcześniej obgotować. Ta wskazówka dotyczy zwłaszcza twardych i mało soczystych warzyw, które pieką się dość długo. Należą do nich np.: ziemniaki, marchewka, buraki. Przed wstawieniem do piekarnika warzywa warto skropić olejem, który również zwiększy ich wilgotność i zabezpieczy przed wyschnięciem.

Jeśli zaś pieczemy warzywa, które znacznie różnią się twardością i soczystością, możemy dokładać je partiami. Te twardsze będziemy dzięki temu piec dłużej, niż delikatniejsze i bardziej soczyste. Poza tym proces pieczenia warto przeprowadzić pod przykryciem, np. w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub w naczyniu do zapiekania przykrytym folią aluminiową.

Jak zrobić pieczone warzywa z lekkim sosem?

By przygotować pieczone warzywa z lekkim sosem, w zasadzie wystarczy oczyścić i pokroić warzywa. Potem trzeba je ułożyć w naczyniu żaroodpornym, lekko przyprawić, przykryć i upiec. Ja jednak obgotowuję wcześniej ziemniaki, co znacznie skraca czas pieczenia całej potrawy. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie i lekko zrumienione, podaję je z lekkim sosem jogurtowym.

Przepis: Pieczone warzywa z sosem jogurtowym

Pieczone warzywa podane z lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 4 większe ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 150 g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, zalej zimną wodą. Zagotuj, dodaj trochę soli, gotuj je ok. 15 minut. Odcedź, lekko przestudź.
  2. Krojenie warzywKażdy ziemniak przekrój na połowę. Cebule obierz, przekrój na połowę. Cukinię umyj, pokrój w grube plastry. Ząbki czosnku obierz, dwa pokrój w plasterki.
  3. Pieczenie warzywNaczynie do zapiekania natłuść olejem. Ułóż w nim ziemniaki i cebulę. Warzywa skrop olejem, posyp plasterkami czosnku. Przykryj folią aluminiową, piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  4. Dodawanie cukiniiDo warzyw dodaj plastry cukinii i skrop je olejem. Całość przykryj i piecz jeszcze ok. 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 5 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryj, by warzywa lekko się zrumieniły.
  5. Przygotowanie sosuDo jogurtu dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku, wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz go też dosmaczyć sokiem z cytryny. Sosem polej upieczone warzywa.

Inna wersja pieczonych warzyw z lekkim sosem

Skład obiadu składającego się z pieczonych warzyw i lekkiego sosu można nieco zmienić. Dobrym pomysłem będzie dołożenie do naczynia np. marchewki, którą wcześniej też warto obgotować. W tym daniu dobrze też sprawdzą się: brokuł, papryka czy pomidory. Zamiast sosu jogurtowo-czosnkowego, można przygotować sos jogurtowo-ziołowy, np. z dodatkiem koperku czy szczypiorku. Danie będzie równie smaczne i wartościowe.

Czytaj też:
Biorę najtańsze warzywo i w kilka chwil robię genialne danie. Ten ekspresowy obiad mogę jeść codziennie
Czytaj też:
Ta sycąca zupa to mój patent na szybki jednogarnkowy obiad. Smakuje tak, że palce lizać, a dokładki są częste