Obiad składający się z samych warzyw może być całkiem pożywny. Wystarczy, że dorzucicie do niego ziemniaki i całość polejecie sosem. Sos jest bardzo prosty, ale wcale nietłusty, tylko lekki i wartościowy. Ta kompozycja warta jest uwagi, bo nie tylko jest prosta i łatwa do zrobienia. Jej koszt jest niski, a całość wychodzi na zdrowie.
O czym warto pamiętać, piekąc warzywa?
Piekąc warzywa, warto zadbać o to, by zbytnio nie wyschły. Wtedy bowiem nie będą już takie smaczne. Żeby uchronić warzywa przed wyschnięciem, można je wcześniej obgotować. Ta wskazówka dotyczy zwłaszcza twardych i mało soczystych warzyw, które pieką się dość długo. Należą do nich np.: ziemniaki, marchewka, buraki. Przed wstawieniem do piekarnika warzywa warto skropić olejem, który również zwiększy ich wilgotność i zabezpieczy przed wyschnięciem.
Jeśli zaś pieczemy warzywa, które znacznie różnią się twardością i soczystością, możemy dokładać je partiami. Te twardsze będziemy dzięki temu piec dłużej, niż delikatniejsze i bardziej soczyste. Poza tym proces pieczenia warto przeprowadzić pod przykryciem, np. w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub w naczyniu do zapiekania przykrytym folią aluminiową.
Jak zrobić pieczone warzywa z lekkim sosem?
By przygotować pieczone warzywa z lekkim sosem, w zasadzie wystarczy oczyścić i pokroić warzywa. Potem trzeba je ułożyć w naczyniu żaroodpornym, lekko przyprawić, przykryć i upiec. Ja jednak obgotowuję wcześniej ziemniaki, co znacznie skraca czas pieczenia całej potrawy. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie i lekko zrumienione, podaję je z lekkim sosem jogurtowym.
Przepis: Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
Pieczone warzywa podane z lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 4 większe ziemniaki
- 2 cebule
- 1 cukinia
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 150 g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, zalej zimną wodą. Zagotuj, dodaj trochę soli, gotuj je ok. 15 minut. Odcedź, lekko przestudź.
- Krojenie warzywKażdy ziemniak przekrój na połowę. Cebule obierz, przekrój na połowę. Cukinię umyj, pokrój w grube plastry. Ząbki czosnku obierz, dwa pokrój w plasterki.
- Pieczenie warzywNaczynie do zapiekania natłuść olejem. Ułóż w nim ziemniaki i cebulę. Warzywa skrop olejem, posyp plasterkami czosnku. Przykryj folią aluminiową, piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Dodawanie cukiniiDo warzyw dodaj plastry cukinii i skrop je olejem. Całość przykryj i piecz jeszcze ok. 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 5 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryj, by warzywa lekko się zrumieniły.
- Przygotowanie sosuDo jogurtu dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku, wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz go też dosmaczyć sokiem z cytryny. Sosem polej upieczone warzywa.
Inna wersja pieczonych warzyw z lekkim sosem
Skład obiadu składającego się z pieczonych warzyw i lekkiego sosu można nieco zmienić. Dobrym pomysłem będzie dołożenie do naczynia np. marchewki, którą wcześniej też warto obgotować. W tym daniu dobrze też sprawdzą się: brokuł, papryka czy pomidory. Zamiast sosu jogurtowo-czosnkowego, można przygotować sos jogurtowo-ziołowy, np. z dodatkiem koperku czy szczypiorku. Danie będzie równie smaczne i wartościowe.
Czytaj też:
Biorę najtańsze warzywo i w kilka chwil robię genialne danie. Ten ekspresowy obiad mogę jeść codziennieCzytaj też:
Ta sycąca zupa to mój patent na szybki jednogarnkowy obiad. Smakuje tak, że palce lizać, a dokładki są częste