Zalewam pokrojone jabłka prostą masą i piekę. Poznaj sekret jabłecznika, który rozpływa się w ustach

Zalewam pokrojone jabłka prostą masą i piekę. Poznaj sekret jabłecznika, który rozpływa się w ustach

Dodano: 
Robienie jabłecznika
Robienie jabłecznika Źródło: Shutterstock / SviatlanaLaza
Jabłecznik nie kosztuje wiele, a wręcz rozpływa się w ustach. Deser robię też bardzo sprawnie, a goście zawsze są zachwyceni. Spróbuj koniecznie tego pysznego ciasta z jabłkami.

Jabłecznik to świetne ciasto dla zabieganych. W moim domu rodzinnym zawsze królowała szarlotka, ale jej zrobienie bywa czasochłonne. Gdy po pracy mają przyjść goście, stawiam na coś dużo prostszego i tańszego. Jabłka zawsze mam w domu. Podobnie zresztą jak produkty niezbędne do sporządzenia masy na wypieki, takie jak: mąka pszenna, cukier czy jajka. Nie zużywam ich tu też za wiele.

Biorę więc prędko wszystko, co potrzeba i zabieram się do pracy. Nie jest jej wcale dużo – w tym przepisie nie ma zagniatania i nie ma duszenia owoców. Na jabłecznik trzeba tylko potem chwilę poczekać. Zdecydowanie jednak warto, bo wprost rozpływa się w ustach. Znajomi zawsze go chwalili.

Jak zrobić prosty jabłecznik?

Wykonanie tego taniego ciasta jest banalne. Wystarczy, że umyjesz owoce, pokroisz je w plastry i ułożysz w formie, a następnie całość zalejesz masą przygotowaną z podstawowych produktów spożywczych. Po upieczeniu będziesz tak zachwycona smakiem, że jeszcze nie raz skusisz się na przygotowanie tego deseru.

Przepis: Jabłecznik

Proste ciasto z jabłkami, które pokochali moi znajomi.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
483 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g jabłek
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 15 g wiórków kokosowych
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie owocówJabłka umyj, pokrój je w plastry, przy okazji usuwając gniazda nasienne. Ułóż je w tortownicy o średnicy 22-24 cm, oprósz cynamonem i posyp wiórkami kokosowymi.
  2. Robienie masy na ciasto z jabłkamiDo dużej miski wbij jajka i ubij je z cukrem. Dodaj przesianą przez sito mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i olej. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
  3. Pieczenie jabłecznikaDo formy z owocami przelej przygotowaną masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 35-45 minut.

Jak podać jabłecznik?

Podanie jabłecznika nie wymaga finezji. Posyp ostudzone ciasto z jabłkami cukrem pudrem i postaw na stole. Tyle w zupełności wystarczy. Jeśli chcesz uzyskać efekt „wow”, świetną opcją jest pokrojenie wypieku na kawałki i udekorowanie każdej porcji kulką lodów oraz wiórkami czekoladowymi.

Inne warianty ciasta z jabłkami

W swoim tanim cieście uwzględniłam dodatek wiórków kokosowych, które są moim ulubionym składnikiem deserów. Do jabłek całkiem nieźle pasują, ale jeśli masz ochotę na mniej wyszukane połączenie, wybierz rodzynki, posiekane orzechy włoskie lub płatki migdałów. Też będzie smacznie.

Oprócz cynamonu możesz wykorzystać jeszcze inne przyprawy, podkreślające smak jabłek. Mielone goździki, kardamon czy nawet odrobina dobrze sproszkowane tymianku, ciekawie tu zagrają. Możesz też „doprawić” jabłecznik cukrem wanilinowym. Posypanie owoców 1 łyżeczką słodkiego przysmaku będzie wystarczające.

Czytaj też:
Piekę ten sernik i mam dwa ciasta w jednym. Szkoda, że wcześniej nie wpadłam na ten pomysł
Czytaj też:
Posypuję plastry jabłka i wstawiam do piekarnika. To najszybsza szarlotka, jaką znam