Bakterię wykryto w konkretnej partii jaj. „W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykrytoSalmonella spp. w 1 z 5 próbek (...) produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego” – czytamy w komunikacie wydanym przez GIS. Cała partia jaj jest wycofywana ze sklepów, a sanepid apeluje, aby ich nie jeść.
Jajka z salmonellą – szczegóły wycofywanej partii
GIS w komunikacie podał szczegóły wycofywanej partii jaj.
- Nazwa produktu: Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L
- Numer partii: 22.09.2024
- Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024
- Kod kreskowy: 5 987463 142650
- Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700
GIS podkreśla, że w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Pierwsze objawy pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Jak wskazuje GIS, niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Salmonellozę można jednak skutecznie leczyć.
GIS zaleca, aby zawsze sparzyć jajka gorącą wodą przed spożyciem. Polega to na zanurzeniu jajek we wrzątku na 10 sekund. Taka procedura pomoże uniknąć zatrucia
Co oznaczają ostrzeżenia GIS?
GIS regularnie publikuje na swoich stronach ostrzeżenia dotyczące żywności (w tym także suplementów diety). Jak podkreśla GIS, publikowane ogłoszenia nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań – zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu.
Czytaj też:
Fatalne wyniki kontroli oliwy z oliwek. Inspektorzy mówią o niedopuszczalnych wadachCzytaj też:
Ślimaki i cement w kawie i herbacie. Wyniki kontroli w polskich sklepach mogą szokować