To jednogarnkowe danie robię ekspresowo z prostych składników. Zajadają się nim wszyscy

To jednogarnkowe danie robię ekspresowo z prostych składników. Zajadają się nim wszyscy

Dodano: 
Gulasz z ziemniakami i kiełbasą
Gulasz z ziemniakami i kiełbasą Źródło: Shutterstock / Nickola_Che
Gulasz z ziemniakami i kiełbasą to proste danie jednogarnkowe, idealne na obiad dla całej rodziny. Zrobisz je szybko, a nasyci na długo. Polecam spróbować mój przepis na to ekspresowe danie.

Do niedawna gulasz z ziemniakami i kiełbasą nie gościł na moim stole zbyt często. Wydawało mi się, że jest zbyt prosty i mało zdrowy. Jednak ostatnio, gdy już niemal nic do jedzenia w domu nie zostało, skusiłam się na jego przygotowanie. Poszło szybko i sprawnie, a smak przyjemnie mnie zaskoczył. I co równie ważne, moja rodzina pokochała to proste danie.

Jak zrobić smaczne danie jednogarnkowe?

Gulasz z ziemniakami i kiełbasą to szybki obiad, który nie wymaga wiele wysiłku. Musisz jedynie podsmażyć ulubioną kiełbasę — u mnie jest to śląska — czosnek i cebulkę i poddusić wszystko później z ziemniakami w bulionie. Całość doprawiasz jeszcze na koniec ziołami, solą oraz pieprzem i gotowe.

Przepis: Gulasz z ziemniakami i kiełbasą

Smaczny i szybki obiad dla całej rodziny z tanich składników.

Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
475 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj i pokrój w niedużą kostkę. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin, posiekaj osobno. Kiełbasę śląską pokrój w niezbyt grube półtalarki.
  2. Smażenie warzyw i kiełbasyZrumień delikatnie kiełbasę. Gdy wytopi się niej nieco tłuszczu, przenieś na talerz. Na patelnie wlej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę. Pod koniec dodaj czosnek oraz słodką paprykę i szybko przesmaż.
  3. Gotowanie gulaszuWlej bulion i wrzuć ziemniaki. Doprowadź do wrzenia i przyrządzaj przez 10 minut. Dodaj kiełbasę, a następnie gotuj do czasu, aż warzywo zmięknie. Dopraw ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz solą.

Jak podać gulasz z ziemniakami i kiełbasą?

Do szybkiego obiadu nie potrzeba wielu dodatków. Sama w sobie jest już bardzo sycąca, więc u mnie zwykle wystarcza kromka chleba. Najczęściej stawiam na razowy lub z ziarnami, by zwiększyć ilość błonnika w posiłku. Często posypuję też gulasz z ziemniakami i kiełbasą porcją posiekanej natki pietruszki dla efektu odświeżenia.

Inne warianty dania jednogarnkowego

Do szybkiego obiadu z ziemniakami i kiełbasą możesz dodać więcej warzyw. Danie dostarczy wtedy kolejnych cennych składników odżywczych, a dodatkowo będzie sprawiało wrażenie lżejszego. Wrzuć talarki marchewki lub pietruszki albo zastąp część cebuli porem, a smak potrawy będzie bardziej złożony.

Do gulaszu z ziemniakami i kiełbasą będą pasowały również pomidory. Dodaj takie z puszki wraz z bulionem, zmniejszając delikatnie jego ilość, a uzyskasz bardzo ciekawy efekt. Możesz też oczywiście użyć świeżych, ale osobiście nie lubię obierać ich ze skórki i unikam tego, jak mogę. Dodając to warzywo, nie zapomnij o doprawieniu potrawy odrobiną cukru — lekko kwaśny smak pomidorów bardzo często wymaga takiej korekty.

Danie jednogarnkowe możesz też wzbogacić o paprykę lub cukinię. Będzie już trochę przypominało bogatszą wersję leczo, ale w sezonie na te warzywa, warto pokusić się o takie urozmaicenie prostego i szybkiego obiadu.

Czytaj też:
Robię tanie kluski i zmieniam w pyszną zapiekankę. Przepis jest prosty, a danie smakuje genialnie
Czytaj też:
Biorę pierś z kurczaka i dorzucam kilka warzyw. Ten gulasz to mój patent na szybki obiad