Przepis na najlepsze pankejki dostałam od znajomego kucharza. Dorzucam do ciasta jeden składnik od siebie

Przepis na najlepsze pankejki dostałam od znajomego kucharza. Dorzucam do ciasta jeden składnik od siebie

Dodano: 
Pankejki z makiem i nektarynkami
Pankejki z makiem i nektarynkami Źródło: Shutterstock / YuliiaHolovchenko
Pankejki (pancakes) to klasyk amerykańskiej kuchni. Puszyste placki podawane ze słodkim syropem mogą być zarówno deserem, jak i posiłkiem. Ja od lat korzystam z przepisu, który dostałam od znajomego kucharza.

Swoim przepisem na pankejki podzielił się ze mną kucharz Leszek Wodnicki. To półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który obecnie prowadzi w Szczecinie własną szkołę gotowania. Jego przepis na pankejki ze słodkim sosem jest najlepszy, jaki znam. Mimo wszystko lubię zmieniać przepisy choć odrobinę, a do ciasta na pankejki od Leszka Wodnickiego często dodaję jeszcze mak. To moja ulubiona wersja tych placków.

Jak zrobić ciasto na pankejki (pancakes)?

Ważne w tym przepisie są dwie rzeczy. Przede wszystkim ciastu trzeba dać 15 minut na odstanie, dzięki temu będzie miało idealną konsystencję. Po drugie kluczowy jest dodatek masła. Ono nie tylko sprawia, że placki mają rewelacyjny smak. Nie musisz już używać do smażenia żadnego tłuszczu, wystarczy dobra patelnia.

Ja do ciasta na pankejki uwielbiam dosypywać mak. Łyżka drobnych ziarenek wystarczy, aby nie tylko dodać im uroku, ale i zaskakującego smaku.

Sos z masła i syropu klonowego to, uwierz, istna petarda. Najlepiej zapomnieć przy nim o jakimkolwiek liczeniu kalorii i po prostu cieszyć się smakiem. Słodycz idealnie przełamie dodatek nektarynek.

Rada: jeśli z poniższego przepisu odejmiesz mak, będziesz mieć podstawowy przepis na idealne pankejki.

Przepis: Pankejki z makiem i nektarynkami

Słodkie placki z nietypowym wydaniu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
901 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 łyżka maku
  • 1 szczypta soli

dodatkowo:

  • 2 nektarynki
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 50 g masła

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta na pankejkiMąkę przesiej, dodaj mak, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Jajka roztrzep i wymieszaj z mlekiem. Połącz składniki suche z mokrymi. Na koniec dodaj roztopione masło i odstaw na 15 minut.
  2. Robienie sosuW rondelku podgrzej masło z syropem klonowym. Wymieszaj.
  3. Smażenie plackówPankejki smaż na suchej patelni z obu stron. Podawaj z sosem i pokrojonymi w plasterki nektarynkami.

Gotowe pankejki można dodatkowo jeszcze posypać makiem i prażonymi orzechami włoskimi.

Jak podawać pankejki?

Wersja ze słodkim sosem i nektarynkami to jedna z moich ulubionych, ale możesz zaserwować swoje pankejki z makiem (lub bez maku) również z innymi dodatkami. W najprostszej wersji jest to sam syrop klonowy.

Kiedy takimi plackami poczęstował mnie Leszek Wodnicki, podał je z sosem i borówkami. Ja wersję z makiem bardzo lubię również z kwaśnymi wiśniami. Poza sezonem można wykorzystać mrożone wiśnie.

Czytaj też:
Ekspresowe placuszki jogurtowe robię, kiedy mam ochotę na coś słodkiego. 5 minut i gotowe!
Czytaj też:
Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami z przepisu od babci Gieni. Smakują obłędnie i łatwo je zrobić

Źródło: smaki.pl, Kulinarne Atelier