Risotto z kurkami zachwyca od pierwszego kęsa. Kremowe danie z grzybami jest sycące i aromatyczne, a robi się je bardzo sprawnie. To perełka kuchni włoskiej, której nie sposób sobie odmówić.
Po raz pierwszy zjadłam je u koleżanki, która przepis przywiozła w wizyty u rodziny. Prędko dowiedziałam się, jak z sukcesem przygotować je w domu i zaopatrzyłam się w niezbędne składniki. Cała rodzina zajadała potrawę, aż miło było patrzeć.
Jak zrobić risotto z kurkami?
Włoskie danie z grzybami nie wymaga wiele pracy. Najwięcej uwagi poświęcić trzeba na wyczyszczenie kurek, ale jest na to świetny patent z mąką i wodą. Samo gotowanie pójdzie już sprawnie, bo musisz jedynie zeszklić cebulkę i czosnek, ugotować ryż w bulionie i połączyć go z podsmażonymi grzybami oraz parmezanem.
Uwaga: w przepisie wykorzystuję białe wino. Alkohol powinien odparować w całości w trakcie gotowania risotto z kurkami, ale jego śladowe ilości mogą być obecne w gotowej potrawie. Z tego względu danie może nie być odpowiednie dla małych dzieci, kobiet w ciąży, matek karmiących i osób, które przyjmują leki wchodzące w interakcje z alkoholem. Jeśli masz w gronie gości takie osoby, pomiń wino. Bez niego danie też będzie pyszne.
Przepis: Risotto z kurkami
Pyszne danie z grzybami inspirowane kuchnią włoską.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 451 w każdej porcji
Składniki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 300 g ryżu arborio
- 150 ml białego wina
- 200 g kurek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 60 g parmezanu
- 60 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówKurki starannie oczyść. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin. Posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce. Bulion podgrzej.
- Przyrządzanie kurekNa 2 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego smaż osuszone kurki. Zdejmij patelnię z ognia, gdy grzyby będą rumiane i delikatnie zmiękną.
- Smażenie risottoNa dnie garnka rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i całą porcję oliwy z oliwek. Zeszklij na nich cebulę i dodaj czosnek. Następnie wrzuć ryż i podsmaż go przez 2-3 minuty. Wlej wino, wymieszaj i smaż kolejne 3-4 minuty, by je zredukować. Teraz dodaj szklankę bulionu i gotuj potrawę na średnim ogniu, aż wchłonie całą porcję płynu. Powtarzaj te kroki, aż wyczerpiesz bulion. Dodaj jeszcze kurki i starty parmezan. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Jak podać włoskie danie z grzybami?
Do risotto wielu dodatków nie trzeba. U mnie w domu zawsze posypuje się je świeżymi ziołami. Roztarty w dłoni tymianek czy majeranek cudownie podkreślają smak grzybów. Często dodaję je już w czasie smażenia grzybów, by miały czas rozwinąć swój aromat.
Co zamiast kurek do risotto?
We włoskim daniu świetnie odnajdą się również inne grzyby. Późnym latem i jesienią warto wykorzystać świeże. Poza sezonem dobre będą suszone lub mrożone. Pieczarki lub boczniaki, które dostępne są przez cały rok, też się sprawdzą. W daniu możesz też uwzględnić inne produkty np. filet z kurczaka w ziołach, duszonego indyka, zielony groszek czy cytryna. Bardzo lubię też wersję z cukinią, którą grilluje i dodaję do risotto w tym samym momencie co kurki.
Czytaj też:
To kremowe risotto idealne sprawdza się latem. Jeden tani składnik sprawia, że jest niesamowicie orzeźwiająceCzytaj też:
Moja paella ma wyjątkowy smak i aromat. Sekretem przepisu jest popularna odmiana ryżu