To śniadanie z miodem jem często zamiast owsianki. Szybko się je robi, a jest przepyszne

To śniadanie z miodem jem często zamiast owsianki. Szybko się je robi, a jest przepyszne

Dodano: 
Kasza manna na słodko
Kasza manna na słodko Źródło: Shutterstock / Svetlana Monyakova
Jeśli lubicie śniadania na słodko, mam dla was doskonałą propozycję. Mimo że słodka, to jest bardzo zdrowa, a robi się ją całkiem szybko. Wystarczy ugotować popularną kaszę i podać ją z dwoma dodatkami.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego nie może być byle jakie. Powinno dostarczyć nam energii i składników odżywczych, tak byśmy mieli energię do pracy, a nasz organizm mógł prawidłowo i sprawnie funkcjonować. Jak się okazuje, nawet śniadanie na słodko może być całkiem zdrowe, trzeba je tylko skomponować z wartościowych produktów. Dziś mam dla was właśnie taką propozycję, do której przygotowania używam czterech składników.

Wartość odżywcza słodkiego śniadania z kaszy manny

Moje śniadanie na słodko przypomina nieco owsiankę, ale jego głównym składnikiem jest kasza manna. Może nie zawiera ona tyle błonnika, co płatki owsiane, ale również jest wartościowa. Ta lekkostrawna kasza dostarcza cennych węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, a także magnezu i cynku. Ugotowana na mleku dostarczy też białka, wapnia i fosforu. Miód uzupełni to danie w substancje bioaktywne, zaś banan w potas. Takie śniadanie to duża dawka mocy na początek dnia.

Jak zrobić kaszę mannę z miodem?

Kaszę mannę trzeba najpierw ugotować. Jednak ze względu na to, że jest drobna, nie zajmuje to dużo czasu – zwykle 5-6 minut. Oczywiście można sięgnąć po kaszkę błyskawiczną, jednak ta zwykła jest wartościowsza.

Przepis: Kasza manna na słodko

Kasza manna ugotowana na mleku podana z miodem i bananem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
375

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 banana

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszyKaszę mannę opłucz, odcedź. Mleko zagotuj, dodaj do niego szczyptę soli i kaszę, wymieszaj. Kaszę gotuj na niedużym ogniu ok. 5 minut, co jakiś czas ją zamieszaj. Nałóż do miseczki, przestudź.
  2. Podawanie kaszyBanan obierz, pokrój w plasterki. Kaszę mannę obłóż plasterkami banana, polej miodem. Możesz do niej dodać też np. szczyptę cynamonu.

Wskazówka: Miód i banan do kaszy manny należy dodać dopiero wtedy, gdy przestygnie. Inaczej stracą część swojej mocy.

Inne wersje kaszy manny na słodko

Kasza manna doskonale smakuje podana na słodko. Wszyscy pamiętamy z dzieciństwa kaszkę mannę serwowaną z sokiem lub syropem malinowym. I trzeba przyznać, że było to bardzo smakowite połączenie. Jednak ugotowaną kaszę mannę można też polać syropem klonowym, miksem owocowym, np. z malin, borówek czy truskawek albo podać z pokrojonymi owocami lub z owocami z konfitury.

Czytaj też:
Z płatków owsianych i prostych dodatków robię dwa tanie śniadania. Oba są szybkie i zdrowe
Czytaj też:
Płatki owsiane zalewam na noc, a rano robię z nich pyszne, letnie śniadanie. Pokochasz ten przepis