Z tej zielonej masy piekę pyszne ciasteczka. Ten deser to moje superfood, po które sięga cała rodzina

Z tej zielonej masy piekę pyszne ciasteczka. Ten deser to moje superfood, po które sięga cała rodzina

Dodano: 
Formowanie zielonego ciasteczka matcha z białą czekoladą
Formowanie zielonego ciasteczka matcha z białą czekoladą Źródło: Shutterstock / Mila Naumova
Ciasteczka matcha zaskoczą cię nietuzinkowym smakiem. Zdrowa przekąska zachwyca też kolorem i jest niezwykle cenna. Wszystko za sprawą dodatku sproszkowanej zielonej herbaty. Musicie spróbować.

Ciasteczka matcha łączą w sobie dwa znakomite smaki – subtelną słodycz białej czekolady oraz intensywne nuty wysokiej jakości zielonej herbaty. Dodanie sproszkowanej wersji liści — zwykle wykorzystywanych do zaparzania pobudzającego i bogatego w antyoksydanty naparu — do masy na ciasteczka nadaje im pięknego koloru. Wypiek z pewnością zachwyci twoich gości. Gdy spróbują, od razu poproszą cię o przepis. Ten na szczęście jest banalny.

Jak zrobić zielone ciasteczka z dodatkiem herbaty?

Zielona herbata matcha pochodzi z Japonii i jest niesamowicie korzystna dla zdrowia. Przydaje mi się w kuchni nie tylko jako baza do sporządzania pysznych naparów o działaniu pobudzającym, które nie raz ratowały mnie po ciężkiej nocy i wspierały, gdy potrzebna mi była pełna koncentracja. W przepisie na ciasteczka z jej udziałem parzenie jednak nie będzie konieczne. Proszek bowiem po prostu wsypuję do masy, podobnie jak mąkę. Potem już tylko dodaję czekoladę, formuję spłaszczone krążki i piekę je. Wszystko zajmuje około 30 minut. Gwarantuję, że warto. Tego smaku nie da się z niczym pomylić, a serca łasuchów kradnie błyskawicznie.

Przepis: Zielone ciasteczka matcha z białą czekoladą

Pyszne ciasteczka z dodatkiem białek czekolady i zdrowej zielonej herbaty matcha, które skradną serce każdego łasucha.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Japońska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
12

Składniki

  • 160 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 jajko
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka herbaty zielonej matcha
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 100 g białej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta na ciasteczkaDo miski wsyp obie mąki, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz zieloną herbatę matcha. Wymieszaj. W osobnym naczyniu umieść cukier i miękkie masło. Miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Wbij jajko i szybko połącz. Teraz zmieszaj zawartości obu misek i sprawnie wyrób ciasto. Wrzuć do niego posiekaną czekoladę i zamieszaj.
  2. Formowanie i pieczenie ciasteczek matchaZ masy uformuj 12 kuleczek tej samej wielkości. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i rozpłaszcz przy pomocy widelca. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać ciasteczka matcha?

Zdrową przekąskę z zieloną herbatą po upieczeniu wystarczy ostudzić. Chłodne ciasteczka będą się delikatnie kruszyły, co uprzyjemni ich jedzenie i pozwoli dłużej delektować się ich przyjemnym smakiem.

Jeśli masz ochotę, możesz udekorować ciasteczka matcha lukrem. Nie przesadź jednak z jego ilością, bo ostatnim, czego tu chcesz, jest przyćmienie smaku zielonej herbaty i dostarczenie sobie ogromnej dawki białego cukru.

Gotowe ciasteczka matcha możesz też przyozdobić płatkami suszonych kwiatów lub posypać niewielką ilością cukru pudru.

Inne warianty zdrowej przekąski z zieloną herbatą

Jeśli nie lubisz białej czekolady, możesz ją zastąpić czekoladą gorzką lub mleczną. Pamiętaj jedynie, że oba te dodatki będą dostarczać kofeiny, podobnie zresztą jak zielona herbata matcha. Może się więc okazać, że ciasteczka staną się niemal tak pobudzające, jak filiżanka małej czarnej.

Intensywność smaku ciasteczek matcha możesz dowolnie regulować. Jeśli zależy ci na wyraźniejszej nucie herbacianej, użyj więcej zdrowego proszku, niż podałam w przepisie.

Czytaj też:
Przepis na te ciasteczka wyjawiła mi znajoma Włoszka. Są o niebo lepsze niż ciastka maślane czy kruche
Czytaj też:
Ciasteczka owsiane z tym dodatkiem to słodka miotełka dla naszych jelit. Mają też inne plusy