Ciasto francuskie z borówkami to hit lata. Szybka i prosta przekąska na słodko

Ciasto francuskie z borówkami to hit lata. Szybka i prosta przekąska na słodko

Dodano: 
Ciasto francuskie z borówkami
Ciasto francuskie z borówkami Źródło: Shutterstock / Lyudmila Zavyalova
Ciasto francuskie z borówkami to pomysł na szybką przekąskę na słodko, idealną do kawy. Sekretem jest dodatek kremowego serka.

Desery z ciasta francuskiego są łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo gotowe ciasto można kupić dosłownie w każdym markecie. A ciasto francuskie z borówkami to chrupiące kwadraty z owocami i kremowym serkiem mascarpone. Zrobienie tej słodkiej przekąski jest dziecinnie proste.

Jak zrobić ciasto francuskie z borówkami?

Z tym przepisem poradzi sobie dosłownie każdy. Sekretem tych ciastek z borówkami jest dodanie kremowego serka, na którym układa się owoce. W przepisie do serka dodajemy jedynie żółtko i cukier waniliowy, jeśli jednak lubisz bardzo słodkie smaki, możesz dodatkowo dosłodzić serek cukrem pudrem.

Przepis: Ciasto francuskie z borówkami

Szybka przekąska na słodko.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
214 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka borówek
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 125 g serka mascarpone
  • cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki płatków migdałów

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastekSerek mascarpone wymieszaj z żółtkiem i cukrem waniliowym. Ciasto francuskie podziel na równe części. Na środek każdej wyłóż masę z serka, a na nią borówki i płatki migdałów. Brzegi ciastek posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem.
  2. Pieczenie ciastekCiastka piecz zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu ciasta francuskiego.

Gotowe już ciasto francuskie z borówkami możesz oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty.

Ciasto francuskie z owocami i serkiem – inne pomysły

Ciasto francuskie z borówkami to tylko jedna z propozycji na słodki przysmak z sezonowymi owocami. Przede wszystkim możesz w przepisie zamienić borówki na inne owoce: np. maliny, truskawki, jeżyny, morele czy jagody. Możesz też zrobić na ciastkach miks sezonowych owoców, tworząc z nich kolorowe, apetyczne kompozycje.

Choć serek mascarpone nie wymaga wielu zabiegów, to również w tym przypadku możesz pobawić się jego smakiem. Zamiast cukru waniliowego możesz zetrzeć do serka skórkę z cytryny albo limonki. Możesz też dodać łyżeczkę kakao lub kawy rozpuszczalnej. Tak naprawdę pyszne ciastka możesz zrobić z samym serkiem, albo dołożyć do niego dodatki inne niż świeże owoce. Mogą to być kawałki czekolady, ulubione orzechy albo duża ilość płatków migdałowych.

Gotowe ciastka najprościej udekorować cukrem pudrem, ale możesz je też polać odrobiną lukru albo wykorzystać polewę czekoladową (ciemną, mleczną albo białą – w zależności od tego, co lubisz).

Czytaj też:
Prosty przepis na ciasto francuskie z morelami. Wyjątkowy krem sprawia, że smakuje jak z cukierni
Czytaj też:
Pyszne ciasto bez pieczenia robię z sezonowych owoców. Prosty przepis mam od znajomego kucharza