Trwa sezon na kurki, bo tak potocznie nazywa się pieprznika jadalnego. Te smaczne leśne grzyby można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, a my dziś polecamy jeden z najprostszych i naszym zdaniem najsmaczniejszych. To sos z kurek, który można podać do obiadu.
Jak zrobić sos z kurek?
Do zrobienia prostego i szybkiego sosu z kurek oprócz grzybów wystarczą tylko cebula, oliwa, masło, sól i pieprz. Jeśli masz już umyte i oczyszczone grzyby (to zawsze najbardziej pracochłonny etap), całe danie zrobić dosłownie w kwadrans, ponieważ kurki nie potrzebują długiej obróbki termicznej.
Kluczowy w tym przepisie jest dodatek zimnego masła w czasie robienia sosu. Ten prosty zabieg sprawi, że sos się zagęści i przyjmie postać delikatnej emulsji. Jednocześnie masło jest doskonałym nośnikiem smaku i w tym przypadku sprawia, że sos jest wprost doskonały.
Przepis: Sos z kurek
Najprostszy sos z kurkami.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 690 w każdej porcji
Składniki
- 400 g kurek
- 2 cebule
- 5 łyżek oliwy
- 70 g zimnego masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składników
- Robienie sosuNa patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaj kurki. Smaż, aż zaczną puszczać sok. Odparuj część płynu i wrzuć na patelnię kawałki zimnego masła. Mieszaj, aż masło się rozpuści, a sos będzie miał konsystencję przyjemnej emulsji. Dopraw solą i pieprzem.
Ten podstawowy przepis można modyfikować. Do sosu można dodać na przykład kilka łyżek śmietany (jeśli lubisz śmietanowe sosy grzybowe), albo dorzucić garść drobno posiekanej natki pietruszki.
Jak podawać kurki do obiadu?
Sos z tego przepisu pasuje zarówno do ziemniaków, jak i ryżu, kasz (szczególnie polecamy taką wersję) czy makaronu. Do kurek można podać ulubioną surówkę, może to być np. surówka z kapusty kiszonej, surówka z selera albo sałatka z pomidorów i sałaty.
Sos z kurek jest także rewelacyjnym dodatkiem do mięs. Możesz go podać z pieczonymi filetami z kurczaka, kotletami schabowymi czy smażoną polędwiczką wieprzową. Sos z kurek pasuje także do dań wegetariańskich, np. kotletów z warzyw albo z kasz.
Rada: przygotowując kurki w ten sposób, możesz odparować więcej płynu i zrobić na takich kurkach jajecznicę. Będzie wyjątkowo kremowa i aromatyczna.
Czytaj też:
Zebrał 85 borowików i pokazał to na filmie. Wysyp prawdziwków w polskich lasachCzytaj też:
Te babeczki co roku są u mnie sezonowym hitem. Kurki zamieniają je w prawdziwe cudo