Posypuję jogurt i wstawiam do zamrażarki. Te lodowe tabliczki robię co kilka dni na deser

Posypuję jogurt i wstawiam do zamrażarki. Te lodowe tabliczki robię co kilka dni na deser

Dodano: 
Mrożony jogurt z owocami
Mrożony jogurt z owocami Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Jak szybko zaspokoić ochotę na słodkie i jeszcze się schłodzić? Ten patent zadowoli wszystkich, bo lodowe tabliczki są pyszne, zdrowe i błyskawicznie zamarzają. Od lat są letnim hitem w moim domu.

Desery też mogą być zdrowe. Trzeba je tylko przygotować z wartościowych składników. Ja kilka lat temu wymyśliłam lodowe tabliczki i muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę. Przy tym deserze nie ma dużo pracy, błyskawicznie też zamarza, a każdy jego składnik jest bardzo zdrowy. Dlatego często serwuję go dzieciom bez wyrzutów sumienia. Jest idealny na ciepłe, letnie dni.

Z czego zrobić podstawę lodowych tabliczek?

Ja lodowe tabliczki robię na bazie jogurtu naturalnego. Zwykle jest to jogurt typu greckiego, który zawiera nieco więcej tłuszczu, dzięki czemu deser jest bardziej kremowy. Przed wylaniem na blachę mieszam go zwykle z płynnym miodem. Dzięki temu nikt nie narzeka, że deser nie jest słodki. Jednak lodowe tabliczki możecie też zrobić np. z serka homogenizowanego czy serka mascarpone połączonego z jogurtem naturalnym. Zamiast dodawać do nich miód, po wylaniu na blachę masę można polać esami-floresami z rozpuszczonej białej czy mlecznej czekolady. Lody będą słodsze i zyskają ciekawszą strukturę.

Jak zrobić lodowe tabliczki?

Do przygotowania lodowej tabliczki będziecie potrzebowali blachy z piekarnika lub plastikowej tacy. To właśnie na nią wylejecie jogurt i posypiecie go dodatkami. Dzięki takiej formie, deser szybko zamarznie. Formę wsuńcie najlepiej na półkę przeznaczoną na kostki lodu.

Przepis: Lodowe tabliczki

Lody z jogurtu naturalnego z dodatkiem owoców i granoli

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
2 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g jogurtu typu greckiego
  • 1-2 łyżki płynnego miodu
  • 1/3 szklanki malin
  • 1/3 szklanki borówek amerykańskich
  • 1/3 szklanki truskawek
  • 1/2 szklanki granoli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie podstawyBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Jogurt wymieszaj z miodem, wylej na blachę, równomiernie rozprowadź.
  2. Posypywanie jogurtuOwoce oczyść, opłucz, osusz. Truskawki pokrój w plasterki. Owocami posyp masę jogurtową. Całość posyp równomiernie granolą. Składniki możesz lekko powciskać w jogurt przy pomocy łyżki lub łopatki.
  3. Zamrażanie deseruBlachę z deserem przykryj folią spożywczą i wsuń na półkę zamrażarki. Deser zamrażaj 2-3 godziny lub do momentu, aż będzie odpowiednio twardy.

Lodowe tabliczki – kilka wskazówek

Lodowe tabliczki to połączenie lodów i pysznego deseru w jednym. Oto kilka wskazówek, dzięki którym deser będzie smakował, jak należy.

  • Masę jogurtową należy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dzięki temu deser nie przywrze do naczynia. Przed wstawieniem wylanej masy do zamrażarki, blachę warto przykryć folią spożywczą. Dzięki temu deser nie będzie pochłaniał obcych zapachów.
  • Jeśli nie masz w zamrażarce miejsca na wstawienie blachy z deserem, możesz go przygotować np. w kubeczkach po jogurcie. Musisz się jednak liczyć z tym, że deser będzie dłużej zamarzał.
  • Jak podawać lodowe tabliczki? Po zamrożeniu wystarczy je pokroić lub połamać na kawałki i umieścić w miseczce lub kubeczku. Gdy deser lekko zmięknie, bez problemu zjada się go łyżeczką. Kawałek lodowej tabliczki można też umieścić między dwoma waflami tortowymi czy herbatnikami i zajadać, jak kanapkę lodową.

Czytaj też:
Ten przepis na domowe lody pistacjowe to mistrzostwo świata. Same zdrowe dodatki
Czytaj też:
Te rewelacyjne lody wymyślili Włosi. Znają się na tym deserze, jak mało kto. Poznaj przepis