W warzywniakach i marketach już pojawiły się arbuzy. Owoce kuszą wyglądem i są jednymi z tych, które kojarzą się z latem. Orzeźwiają, nawadniają i można je wykorzystać na wiele sposobów. A czy zdarzyło ci się kupić arbuza, który pięknie wyglądał, a w domu okazało się, że miąższ smakuje jak trociny i jest mało soczysty? Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na kilka cech owocu, które pozwolą wybrać te najbardziej słodkie i soczyste.
Kupuj arbuzy z żółtą plamką
Jeśli wydaje ci się, że najlepszy będzie arbuz z idealną, zieloną skórką, jesteś w błędzie. Najlepsze będą te z intensywnie żółtą lub nawet lekko brązową plamką. Jak to możliwe? Plamka na arbuzie tworzy się w miejscu, którym dotykał on pola. Jeśli dojrzewał wystarczająco długo, skórka zdążyła w tym jednym miejscu pożółknąć. Jeśli arbuz został zerwany niedojrzały, plamka będzie jasna lub w ogóle niewidoczna. To dlatego taką plamę nazywa się często plamką polną.
Jednocześnie skórka arbuza powinna być gładka i błyszcząca. Matowa może świadczyć o tym, że arbuz jest przejrzały. Lepiej też unikać zdeformowanych owoców. Nieregularny czy nietypowy kształt to oznaka, że arbuz niekoniecznie miał warunki, aby dojrzewać równomiernie.
Jak poznać soczyste arbuzy po rozmiarze?
Najlepiej też unikać bardzo dużych i przerośniętych okazów. Najlepiej sięgać po średniej wielkości owoce. Ale sama waga arbuza ma znaczenie. Jeśli arbuzy wyglądają tak samo lub podobnie, wybierz tego, który jest cięższy – będzie bardziej soczysty i słodki.
Co powie stukanie w arbuza?
Jedną z metod na rozpoznanie dobrego arbuza jest... stukanie w skórkę. Jeśli lekko stukniesz w arbuza i usłyszysz tępy dźwięk, może to wskazywać, że arbuz jest niedojrzały lub wręcz przeciwnie: przejrzały. Naszym zdaniem jednak metoda „dźwiękowa” jest najbardziej subiektywna i może nie okazać się skuteczna w praktyce.
Czytaj też:
Kiedy wrzucisz to na ruszt, wszyscy złapią się za głowę. A potem będą prosić o dokładkęCzytaj też:
Orzeźwiający napój robię za grosze. Przepis przywiozłam z Suwalszczyzny