Jajecznica po hiszpańsku, czyli jajecznica na cukinii jest niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach, dzięki długiemu duszeniu cukinii. Niektórzy wręcz uważają, że to cukinia z jajkami, a nie jajka z cukinią, ponieważ popularnego warzywa jest tu naprawdę dużo i dominuje ono w całej potrawie. W Hiszpanii tę przystawkę znajdziecie pod nazwą zarangollo. Jest podawana z pieczywem, najlepiej w towarzystwie białego wina. Ale zarangollo można zjeść także po polsku, czyli podać jako oryginalne śniadanie.
Jak zrobić jajecznicę po hiszpańsku?
Sekretem tego dania jest duszona do miękkości cukinia (poświęć na to nawet 30 minut). Jest jej naprawdę dużo. W Hiszpanii znajdziesz także wersję tego dania z ziemniakami. Nasz przepis zawiera ząbek czosnku, ale warto też wiedzieć, że tradycyjne zarangollo czosnku nie ma (możesz ten dodatek pominąć). Ważne jest, aby dania nie przesuszyć, powinno ono być wilgotne. Jajecznica po hiszpańsku to jednocześnie najprostsze przyprawy i przede wszystkim dobrej jakości oliwa (na tym nie oszczędzaj, bo oliwa ma znaczący wpływ na odpowiedni smak potrawy).
Przepis: Zarangollo
Hiszpańska jajecznica z cukinią.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Hiszpańska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 587 w każdej porcji
Składniki
- 2 cukinie
- 4 jajka
- 6 łyżek oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywNa rozgrzaną oliwę wrzuć cebulkę pokrojoną w piórka i smaż, aż się zeszkli. Posól i dorzuć cukinię pokrojoną w plasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś cukinię, aż stanie się całkiem miękka.
- Robienie jajecznicyNa patelnię wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj z cukinią i smaż, aż się lekko zetną.
Jajecznicę po hiszpańsku podaj z dobrym pieczywem albo grzankami. Danie możesz posypać posiekaną natka pietruszki albo garścią drobno posiekanego szczypiorku. Niektórzy doprawiają jajka z cukinią także suszonym oregano. Choć dla Polaka przyzwyczajonego do tradycyjnej jajecznicy może się to wydać nie do przyjęcia – Hiszpanie zajadają się zarangollo także na zimno (co więcej, żaden Hiszpan nie będzie widział problemu w tym, aby danie odgrzać). Jeśli chcesz poczuć hiszpański klimat, podaj zarangollo podczas popołudniowego czy wieczornego spotkania z przyjaciółmi przy lampce dobrego, hiszpańskiego wina (najlepiej białego).
Czytaj też:
Jajecznica na słodko bez grama cukru. Zanim się skrzywisz, po prostu spróbujCzytaj też:
Ten patent na jajecznicę zdradził mi mój szwagier. Wystarczy położyć na patelni jeden produkt