Ta sałatka makaronowa to mój pomysł na szybką, ale jednocześnie sycącą i zdrową kolację. Zrobiłam ją po męczącym dniu dosłownie w kwadrans. W lodówce miałam opakowanie sera halloumi, młode pędy czosnku, które udało mi się kupić na lokalnym targu i resztki zielonych szparagów (dzień wcześniej główki wykorzystałam do jajecznicy, więc zostały mi same cieniutkie łodyżki). Połączenie tych składników dało niesamowity efekt. I od razu rada: jeśli nie masz młodych pędów czosnku, wykorzystaj młody por. Wygląda podobnie, smakuje nieco inaczej, ale też będzie pasować do tej sałatki.
Jak zrobić sałatkę makaronową z halloumi?
Przyznam, że gdybym miała zrobić tę sałatkę dla gości, migdały prażyłabym na osobnej patelni, ale ponieważ nie miałam czasu, byłam głodna, wszystko (ser, szparagi i migdały) wrzuciłam na jedną patelnię. Jeśli masz więcej czasu, praż migdały na osobnej, suchej patelni, będą jeszcze bardziej chrupiące. Ale nie musisz – możesz jak ja, zrobić wszystko hurtem. Część z patelni jest gotowa, kiedy kawałki sera apetycznie się zrumienią. Ja pod koniec smażenia dorzuciłam na patelnię jeszcze odrobinę masła, aby mocniej wydobyć smaki. Jeśli zamiast czosnku wykorzystujesz por, możesz dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę do sosu.
Przepis: Sałatka makaronowa z serem halloumi
Sycąca sałatka z makaronu, warzyw i sera.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 1090 w każdej porcji
Składniki
- 250 g makaronu pełnoziarnistego
- 1 kostka sera halloumi
- 1/2 pęczka zielonych szparagów (cienkich)
- 1 mała kapusta pekińska
- 3 młode pędy czosnku
- 4 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
na sos:
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 płaska łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kapustę pekińską drobno pokrój. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć na nią pokrojony w kostkę ser halloumi, migdały i pokrojone drobno szparagi. Smaż, aż ser zacznie się rumienić, dodaj wtedy na patelnię jeszcze odrobinę masła. Wymieszaj dokładnie składniki na sos.
- Robienie sałatkiOstudź nieco zawartość patelni i wymieszaj z makaronem i kapustą pekińską. Dodaj sos i wymieszaj wszystko. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Sałatka z serem halloumi jest bardzo sycąca, bo ten cypryjski tradycyjny ser do niskokalorycznych nie należy. Kalorie wynagradzają jednak wartości odżywcze: halloumi jest cennym źródłem m.in. białka i wapnia. Sałatkę można podać także w wersji z ciepłym serem halloumi. Wówczas wymieszaj z sosem makaron i kapustę pekińską, wyłóż na talerz i na to wsyp składniki z prosto z patelni.
Ja taką sałatkę polecam na kolację, ale jadłam ją już także jako śniadanie. To sałatka, którą śmiało możesz spakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy.
Czytaj też:
Tak podaję warzywa w ciepłe dni. Są idealne na lekką przekąskę i do mięs z grillaCzytaj też:
Nacinam kilka razy filet z kurczaka i wciskam 3 pyszne składniki. Uwielbiam ten obiad z piekarnika