Omlet to proste danie jajeczne, które doskonale sprawdzi się o różnych porach dnia. Można go zaserwować na śniadanie, kolację, a nawet obiad. Dużo zależy do tego, z jakimi dodatkami go zestawimy. Jednak zawsze będzie to danie zdrowe i bardzo pożywne, a jednocześnie proste do zrobienia.
Jakie są rodzaje omletów?
Najprostszy omlet robi się błyskawicznie. Wystarczy rozkłócić jajka z odrobiną soli i pieprzu, wylać na patelnię i usmażyć z nich placek. Jeśli placek zostanie usmażony tylko z jednej strony, a na tą nieprzyrumienioną wyłożymy farsz, to otrzymamy omlet francuski. Jeśli jednak macie nieco więcej czasu na przygotowanie omletu, możecie go zrobić w puszystej wersji. Wtedy należy ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z żółtkami. Do masy można też dodać łyżkę mąki, dzięki czemu będzie pożywniejsza i bardziej stabilna.
Jak zrobić omlet z brokułem?
Do przygotowania tego omleta zainspirował mnie brokuł, który został mi w obiadu z poprzedniego dnia. Nie musiałam, więc już gotować warzywa i omlet zrobiłam błyskawicznie.
Przepis: Omlet z warzywami
Omlet z dodatkiem brokułu, pomidora, cebuli i szczypiorku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- kilka ugotowanych różyczek brokuła
- 1 pomidor
- kawałek czerwonej cebuli
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 łyżka masła
- 4 jajka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywRóżyczki brokułu podziel na mniejsze kawałki. Pomidor umyj, pokrój w cząstki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
- Smażenie warzywNa patelni rozpuść masło. Wsyp brokuł, pomidor i cebulę. Przesmaż je, często mieszając.
- Smażenie omletaJajka wybij do miseczki, dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć widelcem. Masą zalej warzywa. Patelnię przykryj i smaż omlet na niedużym ogniu, aż masa od góry będzie dobrze ścięta. Omlet zsuń na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówka: Do tego omleta możesz też dodać pokrojoną w paski paprykę czy kukurydzę z puszki.
Inne sposoby podania omleta
Omlet można usmażyć z samych jaj i podać z ulubionym farszem. Może on być wytrawny, ale też słodki. Doskonałym dodatkiem do omleta wytrawnego mogą być np.: podduszony szpinak, duszone pieczarki czy starty, żółty ser. Jeśli chcecie zrobić omlet w słodkiej wersji, możecie go podać np.: z musem jabłkowym, słodkim twarożkiem czy kremem czekoladowym. Doskonale też smakuje i wygląda omlet z pokrojonymi, świeżymi owocami, np. truskawkami i bitą śmietaną. Jednym słowem w temacie omletów jest duże pole do popisu.
Czytaj też:
Roladki z omleta robię dosłownie chwilę. Trudno o lepszą przekąskęCzytaj też:
Ten omlet z ziemniakami robię w 30 minut. To mój pomysł na szybki obiad we włoskim stylu