Pyzy to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa. Sekret idealnego ciasta ziemniaczanego na pyzy tkwi w doborze ziemniaków oraz odpowiednich proporcjach mąki i jajek.
Jak zrobić delikatne i puszyste pyzy?
Ja robię pyzy z ugotowanych ziemniaków. Ciasto ziemniaczane z poniższego przepisu jest delikatne w smaku oraz bardzo puszyste. Pyzy ziemniaczane możesz faszerować nie tylko mięsem z rosołu, ale także np. mięsem z pieczeni, kiełbasą oraz różnymi serami m.in. bryndzą i twarogiem. Doskonale smakują również pyzy z pieczarkowym lub warzywnym farszem.
Wskazówka: pyzy wymagają omasty. Możesz polać gotowe pyzy ziemniaczane klarowanym masłem lub skwarkami ze słoniny bądź boczku. Choć moim zdaniem najlepiej smakują podane z zasmażaną cebulką.
Przepis: Pyzy z mięsem
To tradycyjne polskie danie kuchni ludowej. Kluski gotuje się w wodzie i podaje z omastą.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na ciasto ziemniaczane:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
- sól
Na farsz:
- 300 g mięsa z rosołu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1/3 szklanki rosołu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedź, przełóż na sitko i pozostaw do ostudzenia. Ciasto ziemniaczane na pyzy możesz również zrobić z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. W międzyczasie przygotuj farsz.
- Przygotowanie farszuCebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Mięso z rosołu (np. kurczak, indyk, wołowina) pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej klarowane masło. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Do usmażonej z czosnkiem cebuli dodaj pokrojone mięso z rosołu. Smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wyłącz gaz i dopraw farsz do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przestygnięty farsz wymieszaj z 1/3 szklanki rosołu i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub zblenduj.
- Przygotowanie ciastaZiemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz tłuczkiem. Dodaj jajko, mąkę pszenną i sól do smaku. Wyrób jednolite, gładkie ciasto ziemniaczane. Jeżeli ciasto jest zbyt wodniste, to możesz dodać 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej. Porada: możesz zrezygnować z dodawania jajka do ciasta ziemniaczanego. Jeżeli chcesz pominąć ten składnik, to dodaj do ugotowanych ziemniaków 150 g mąki pszennej i 150 g mąki ziemniaczanej.
- Formowanie pyzZ gotowego ciasta ziemniaczanego uformuj wałek. Odkrawaj niewielkie kawałki i formuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ciasta spłaszcz, robiąc placek. Na środku placka z ciasta ziemniaczanego połóż farsz i uformuj kulkę, składając i zlepiając ze sobą brzegi ciasta.
- GotowanieUformowane pyzy wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pyzy wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Jak podawać pyzy?
Gotowe pyzy przełóż na talerze lub duży półmisek i polej ciepłym masłem klarowanym, tłuszczem i skwarkami ze słoniny lub boczku bądź usmażoną na maśle cebulką. Tak serwowane danie ma ten plus, że każdy nakłada na talerz tyle klusek, ile da radę zjeść.
Do pyz z mięsem, które są sycące, idealnie pasują również surówki. Ja najczęściej podaję się z jedną z tych surówek: z kiszonej kapusty, z białej kapusty, z ogórków kiszonych lub z marchewki z jabłkiem
Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na pyzy?
Najlepsze pyzy przygotujesz z mącznych ziemniaków, które zawierają mało wody i dużo skrobi ziemniaczanej. Są to ziemniaki typu C – oznaczenie dotyczące typu ziemniaków znajdziesz na ich opakowaniu. Jeżeli kupujesz ziemniaki na bazarze, poproś o ziemniaki z gatunku np. Bryza, Tajfun, Ibis, Gustaw.
Do przygotowania pyz nie nadają się ziemniaki młode oraz ziemniaki „stare” o niskiej zawartości skrobi i wysokiej zawartości wody np. ziemniaki sałatkowe.
W niektórych regionach Polski do ciasta na pyz dodawane są też surowe ziemniaki, które trzeba zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z wody. Jeśli zdecydujesz się na tę wersję, to pamiętaj, że Idealne proporcje ugotowanych i surowych ziemniaków to 2:1.
Czytaj też:
Przepis na te szare kluski zdradziła mi moja babcia. Mogę je jeść każdego dnia, a najlepiej smakują z okrasąCzytaj też:
Te kluski leniwe wychodzą delikatne i puszyste. Robię je z klasycznego przepisu i zawsze się udają