Ekspresowe placki owsiane z kilku składników. W 10 minut mam przepyszne śniadanie

Ekspresowe placki owsiane z kilku składników. W 10 minut mam przepyszne śniadanie

Dodano: 
Placki owsiane
Placki owsiane Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Kiedy zaczynam mieszać składniki, już rozgrzewam patelnię. Placki owsiane z tego przepisu mogę jeść codziennie.

Wydaje ci się, że smażenie placków jest pracochłonne? Nic bardziej mylnego. W przepisie podaję 10 minut, ale ich zrobienie może trwać jeszcze krócej. Wystarczy wymieszać składniki w kubku i wylać na patelnię.

Jak zrobić placki owsiane?

Podaję w przepisie proporcje, z których sama robię jeden większy placek. To wystarcza na śniadanie dla jednej osoby. W łatwy sposób możesz po prostu zwiększać proporcje, podwajając je lub potrajając. Jeśli nie masz w domu mąki owsianej, możesz ją zrobić – wystarczy na pył zmiksować płatki owsiane.

Przepis: Placki owsiane

Z podanego przepisu wychodzi jeden większy placek lub trzy mniejsze.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
354

Składniki

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaWszystkie składniki energicznie wymieszaj widelcem, aż masa będzie gładka i lekko napowietrzona.
  2. Smażenie placków
    Smażenie placków
    Wylej ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smaż z obu stron. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Najważniejsze w tym przepisie są proporcje mąki, jajek i mleka. Odrobina proszku do pieczenia sprawia, że placki owsiane są puszyste i mięciutkie. Zamiast cukru waniliowego możesz dodać zwykły cukier lub odrobinę innego słodzika.

Gotowe placki zwykle jem posypane cukrem pudrem, lubię je też podawać z domowymi powidłami ze śliwek czy dżemem truskawkowym. Oczywiście zawsze idealnym dodatkiem będą tu świeże, sezonowe owoce. Lubię też jeść placki owsiane z odrobiną naturalnego jogurtu i miodu.

Przepis na placki można modyfikować i do samego ciasta dodać też inne składniki. Ja czasem dodaję płatki owsiane albo chrupiące płatki migdałowe. Możesz też dorzucić siemię lniane albo otręby. Sama robię placki owsiane wtedy, kiedy mam ochotę na szybki, dobry posiłek – najczęściej jest to śniadanie. Ale takie placki można też zjeść na słodki obiad lub kolację. Są też świetne do zabrania ze sobą do pracy, szkoły albo na wycieczkę. W wersji na wynos smażę wtedy mniejsze placki, które łatwo zapakować i zjadać na raz. Jeśli jesteś w pracy albo w podróży, wystarczy dokupić jogurt naturalny (lub owocowy, jeśli lubisz bardziej słodkie dania) i masz gotowy sycący posiłek czy przekąskę.

Czytaj też:
Czeskie placki ziemniaczane zaskakują smakiem. Sekretem są dwa dodatki
Czytaj też:
Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami z przepisu od babci Gieni. Smakują obłędnie i łatwo je zrobić