Ta surówka z marchewki smakuje jak z najlepszej restauracji. Dodaję tylko ogórka i pyszny sos

Ta surówka z marchewki smakuje jak z najlepszej restauracji. Dodaję tylko ogórka i pyszny sos

Dodano: 
Surówka z marchewki i ogórka
Surówka z marchewki i ogórka Źródło: Shutterstock / Happy_food_photo
Surówka z marchewki i ogórka to danie doskonale znane Japończykom. To niskokaloryczna i pełna smaku sałatka, której sekretem jest wyrazisty sos.

To jedna z moich ulubionych surówek w azjatyckim stylu. Jest prosta do zrobienia, a wszystkie składniki znajdziesz bez trudu w marketach na półkach z azjatyckimi produktami. Tą sałatką zajadam się o każdej porze dnia: lubię ją kłaść nawet na kanapki, albo zjeść miskę na kolację. Nie bez znaczenia jest to, że ta sałatka ma za sprawą dwóch zdrowych warzyw i lekkiego sosu naprawdę niewiele kalorii.

Jak zrobić surówkę z marchewki i ogórka?

Najważniejszy w tej surówce jest sos, który dodaje charakteru całemu daniu. Pikantny za sprawą świeżego czosnku, wyrazisty. Jeśli naprawdę lubisz ostre smaki, możesz dodać do niego jeszcze odrobinę startego, świeżego imbiru, albo płatki chili.

Na zdjęciu masz tylko jedną możliwości podania sałatki, ponieważ warzywa można pokroić na różne sposoby. My tym razem polecamy tartą marchewkę z ogórkami pokrojonymi w kawałki, ale możesz na przykład oba warzywa pokroić w słupki, albo cieniutkie paseczki niczym makaron wstążki.

Przepis: Surówka z marchewki i ogróka

Prosta sałatka w azjatyckim stylu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Japońska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
103 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka sezamu

na sos:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie sałatkiMarchewkę zetrzyj na tarce, ogórka pokrój na kawałki. Sezam upraż na suchej patelni. Składniki na sos dobrze wymieszaj (czosnek przepuść przez praskę). W misce połącz warzywa z sosem, posyp wszystko prażonym sezamem.

Surówka i z marchewki doskonale smakuje z sezamem (zresztą ten dodatek jest charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej), ale jeśli akurat nie masz sezamu pod ręką, możesz dodać do sałatki prażone orzechy włoskie, nerkowce albo prażone pestki słonecznika. Prażenie jest konieczne, aby wydobyć z orzechów czy nasion cały aromat i nadać im idealną chrupkość.

Ta surówka jest idealna jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej, ale nie tylko. Dobrze sprawdzi się np. jako dodatek do dań z grilla (przede wszystkim różnego rodzaju mięs), pokochają ją wielbiciele wyrazistych smaków. Jest świetnym wypełnieniem do tortilli, można ją kłaść nawet na kanapki. Zapakowana w pudełko będzie rewelacyjną przekąską do pracy (szczególnie dla osób, które chcą dbać o linię).

Czytaj też:
Śmietana ci nie służy? Spróbuj mizerii po chińsku. Jest pełna smaku
Czytaj też:
Błyskawiczny sos jogurtowy z awokado. Idealny do wiosennych sałatek