Serniki są nie tylko smaczne, ale też pożywne. Mało które ciasto dostarcza bowiem tylu składników odżywczych, jak właśnie ten deser. Jest bogaty w białko, wapń i fosfor, a przy tym zawiera mało cukru i tłuszczu. Serniki mają też tę zaletę, że można je przygotować na wiele sposobów. Piecze się je na kruchym lub ciastkowym spodzie, robi bez spodu, a także przygotowuje serniki na zimno. Te ostatnie są bardzo orzeźwiające, dlatego największym powodzeniem cieszą się wiosną i latem.
Przepis na szybki sernik na zimno z wiaderka
Sernik na zimno można zrobić na kilka sposobów. Ja jednak przyrządzam go w najprostszej wersji. Sięgam po gotowy ser z wiaderka i mieszam z kilkoma dodatkami. Deser jest bardzo smaczny, a ja nie tracę dużo czasu na jego przygotowanie. Do dekoracji wykorzystuję zwykle owoce sezonowe. Doskonale sprawdzają się tu truskawki, borówki amerykańskie, maliny, jagody.
Przepis: Sernik z wiaderka na zimno
Szybki sernik z wiaderka na zimno z biszkoptami, owocami i galaretką
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 245 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg sera (twarogu sernikowego) z wiaderka
- 2 łyżki żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
- 150 ml śmietanki 30%
- ok. 100 g biszkoptów
- 450 g truskawek mrożonych lub świeżych
Sposób przygotowania
- Rozpuszczanie galaretki i żelatynyGalaretkę wsyp do 1/2 l gorącej wody i mieszaj tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Odstaw ją, by wystygła. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje lekko ją podgrzej, aby się rozpuściła, wystudź.
- Przygotowanie formyTortownicę lub inną sporą formę wyłóż folią spożywczą albo papierem do pieczenia. Dno wyłóż biszkoptami.
- Przygotowanie masy serowejSer z wiaderka przełóż do miski. Dodaj do niego śmietankę, cukier puder i wanilinowy, wymieszaj łyżką. Połącz z zimną żelatyną.
- Wykańczanie sernikaPrzygotowaną masę serową wyłóż na biszkopty, wyrównaj powierzchnię. Sernik wstaw do lodówki, by masa stężała. Na wierzchu ułóż owoce (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), zalej je gęstniejącą galaretką, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Wskazówka: Spód do sernika z wiaderka na zimno można też przygotować z herbatników jasnych lub ciemnych.
W jaki sposób spulchnić masę serową?
Najprostsza wersja sernika na zimno przewiduje jedynie wymieszanie składników, co można zrobić nawet łyżką. Jeśli jednak marzy ci się nieco lżejszy i bardziej puszysty sernik, dodaj do niego ubitą na sztywno śmietankę. By śmietanka nie opadła, najpierw połącz ser z wiaderka z rozpuszczoną żelatyną lub tężejącą galaretką i pozostałymi składnikami, a dopiero potem delikatnie wymieszaj go z ubitą śmietanką. Deser będzie naprawdę puszysty i lekki.
Jak można udekorować sernik na zimno?
Sernik na zimno najczęściej obkłada się owocami świeżymi, mrożonymi lub z puszki, a potem zalewa tężejącą galaretką. Można też jednak polać go podduszonymi owocami, posypać startą czekoladą albo pokruszonymi herbatnikami. Wszystko zależy od waszych upodobań i pomysłowości.
Czytaj też:
Ten sernik zachwyca delikatnością i rozpływa się w ustach. Sekretem przepisu jest nietypowy serCzytaj też:
Ten sernik to mistrzostwo świata. Niezwykły spód sprawi, że goście będą się bić o ostatnią porcję