Proste w przygotowaniu babeczki doskonale sprawdzają się jako szybki deser. Przygotowanie ciasta zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut. Babeczki z poniższego przepisu zawsze wychodzą idealne.
Rady: jogurt w przepisie na babeczki czekoladowe możesz zastąpić mlekiem. Pamiętaj też o tej zasadzie: aby babeczki ładnie wyrosły, jajka oraz jogurt (lub mleko) powinny mieć temperaturę pokojową.
Przepis: Babeczki czekoladowe
Gotowe muffiny czekoladowe możesz ozdobić ulubionym kremem, lukrem, polewą czekoladową i posypką.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Mieszanie suchych składnikówMąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier oraz kakao. Wymieszaj suche składniki drewnianą łyżką.
- Mieszanie mokrych składnikówW drugiej misce wymieszaj drewnianą łyżką jajka z olejem, jogurtem naturalnym oraz ekstraktem waniliowym.
- Łączenie mokrych i suchych składnikówDodaj suche składniki do mokrych składników i wymieszaj drewnianą łyżką lub rózgą kuchenną. Ciasto na babeczki powinno mieć jednolitą konsystencję.
- Dodanie czekolady1/2 tabliczki gorzkiej czekolady zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
- PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Papierowe lub silikonowe foremki do babeczek napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Napełnione ciastem foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. Nie otwieraj piekarnika przed upływem czasu pieczenia. Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Babeczki czekoladowe podawaj posypane cukrem pudrem, polane roztopioną czekoladą lub udekorowane ulubionym kremem np. kremem z serka mascarpone. Poznaj mój ulubiony przepis na pyszny krem mascarpone w trzech smakach. Nie tylko dzieci będą zachwycone.
Babeczki czekoladowe – przydatne wskazówki
Smak babeczek czekoladowych możesz podbić, dodając kilka kropli naturalnego aromatu pomarańczowego lub skórkę otartą z dokładnie umytej i sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Doskonale smakują również babeczki czekoladowe z dodatkiem odrobiny cynamonu lub chili. Jeżeli zrezygnujesz z dodawania naturalnego kakao, to z mojego przepisu możesz upiec waniliowe babeczki z kawałkami czekolady.
Receptura ta posłuży Ci również do upieczenia babeczek nadziewanych np. kremem czekoladowym, masłem orzechowym czy ulubioną konfiturą. Aby upiec babeczki z nadzieniem, przykryj dno papilotki warstwą ciasta, nałóż nadzienie i przykryj ciastem do 3/4 wysokości foremki. Możesz też do środka każdej babeczki włożyć kawałek gorzkiej, białej lub mlecznej czekolady.
Babeczki pieczone w papierowych foremkach warto włożyć do silikonowej lub metalowej formy. Piekąc babeczki w papilotkach włożonych do formy, wydłuż czas pieczenia o 5 minut. W przypadku babeczek bez nadzienia możesz po upływie czasu pieczenia wykonać test suchego patyczka.
Czytaj też:
Te rogaliki z ciasta francuskiego robię w 10 minut. Używam tylko 4 składnikówCzytaj też:
Babka cytrynowa jak na święta u babci. Moja rodzina kocha przepis na to wilgotne i delikatne ciasto