Aby zrozumieć, jak daleko sięga historia pizzy, warto uświadomić sobie, czym tak naprawdę ta potrawa jest. Mówiąc najprościej: to placek upieczony z mąki zbożowej z dodatkami. A jeżeli spojrzymy na historię pizzy z tej właśnie perspektywy, możemy powiedzieć, że początki tego dania sięgają już czasów starożytnych. To wówczas można znaleźć pierwsze ślady procesu wypiekania placków z mąki zbożowej. Jedzono je m.in. w antycznym Egipcie, Grecji czy Rzymie. Do wieków dawnych prowadzi również nazwa potrawy. Słowo „pizza” wywodzi się z łacińskiego określenia „picea”, które oznacza właśnie placem mączny.
Z drugiej strony – również dzisiaj dania podobne do pizzy serwuje się w różnych zakątkach świata. Wystarczy spojrzeć na tureckie pide, meksykańską quesadillę, a nawet francuską tartę, aby zrozumieć, że koncepcja: „placek plus dodatki” jest dość uniwersalna. Kiedy zatem pizza zaczęła być pizzą?
Pierwsza pizza pochodzi z Neapolu
Pizza jaką znamy jest faktycznie dziełem Włochów, a dokładniej – Raffaele Esposito. Stało się to w 1889 roku, i to nie bez powodu! Do malowniczego miasta na południu Italii przybyła bowiem wówczas Małgorzata II Sabaudzka – królowa Włoch, a jednym z punktów programu było właśnie skosztowanie wypieków Esposito. Z tej okazji ceniony piekarz postanowił upiec nową wersję pizzy, którą – na cześć władczyni – nazwał Margherita. Dziś w niemal dokładnie takiej samej konfiguracji składników dostępna jest ta pizza w Warszawie, Paryżu czy Nowym Jorku. Co na nią trafiło? Składniki, które kolorystycznie odzwierciedlały barwy flagi Włoch. Mowa oczywiście o soczyście czerwonych pomidorach (oczywiście pelati!), białej jak śnieg mozzarelli di bufala (z mleka bawolic) oraz zielonej bazylii. Tak niewiele było potrzeba, aby w pizzy zakochał się cały świat. Taki stan trwa do dzisiaj. Pizza w Warszawie, Krakowie czy Madrycie jest najpopularniejszym daniem zamawianym w dostawie. I nadal smakuje równie doskonale jak ta przyrządzona przed niemal 130 laty.
Pizza się zmienia
Czy jednak każda pizza smakuje jak ta przyrządzana do dziś w neapolitańskim lokalu? Absolutnie nie! Pomijając nawet kwestię rozmaitych dodatków, po które można sięgnąć, przygotowując ten specjał – trzeba przyznać, że w różnych zakątkach świata stosowane są różne receptury na ciasto. Niemal równie popularna jak pizza włoska jest ta w stylu amerykańskim. Jej twórcami są oczywiście włoscy emigranci. Po raz pierwszy pojawiła się na początku XX wieku na nowojorskim Brooklynie. Największa różnica między wersją z USA a tą z Włoch jest oczywiście grubość ciasta. Jeśli wolisz puszyste i grube – wybierasz pizzę w stylu amerykańskim.
Jak historia pizzy potoczy się dalej? Można się spodziewać, że smaczna potrawa jeszcze długo (jeśli kiedykolwiek) nie straci pierwszej pozycji w rankingu popularności. A jako że dziś możesz jej skosztować niemal zawsze, gdy masz na to ochotę – nie wahaj się i zamów swoją już teraz!