– Dedykuję tę książkę wszystkim, którzy tak jak ja, lubią nieskomplikowane dania opierające się na najlepszych jakościowo składnikach i prostych, ale niebanalnych pomysłach – pisze autor.
Robert Sowa prezentuje w niej 120 autorskich i sprawdzonych dań. Na 200 stronach można znaleźć przepisy m.in. na bezglutenowe ciasto czekoladowe, domowy burger witaminowy, faworki wojnarka, stir fry z wołowiną, tajską sałatkę z makaronem i warzywami, tartę z grzybami leśnymi, czy pierogi ze szpinakiem i kurkami.
– Moja kuchnia jest doskonale przyprawiona i pachnie ziołami, a ciekawe, łatwo dostępne dodatki wzbogacają jej smak – zachęca autor.
Robert Sowa jest kucharzem i restauratorem. Propaguje kuchnię polską w nowej odsłonie. Jest znany z wielu programów telewizyjnych i audycji radiowych. Autor książek kulinarnych, m.in. „Cztery pory roku”, „Życie kocha jeść”, „Esencja smaku”. Jest właścicielem autorskiej restauracji „N31 restaurant&bar” w Warszawie oraz Studia Kulinarnego Roberta Sowy. Wcześniej – restauracji „Sowa & Przyjaciele”, zamkniętej po skandalu z podsłuchami polskich polityków.