Składniki
-
100 g piersi z kurczaka
-
35 g ryżu czerwonego
-
1 pomarańcza
-
1 łyżeczka miodu
-
przyprawy: curry, imbir
- olej
Wykonanie
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki. Przyprawiamy curry oraz szczyptą imbiru. Mięso chowamy do lodówki na ok 20 min. Pomarańczę myjemy, dzielimy na pół. Z jednej połowy wyciskamy sok (drugą połówkę zjadamy :)). Do przygotowanego soku dokładamy miód i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Po 20 minutach wyjmujemy mięso z lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej. Dorzucamy mięso i smażymy tak, aby nabrało złotego koloru. Kolejno dolewamy sok z miodem, ogień zmniejszamy na bardzo mały i danie dusimy pod przykryciem przez 5-7 min. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i smażymy do momentu, kiedy miód zacznie się lekko karmelizować (cały czas mieszamy). Danie podajemy z ugotowanym ryżem.