To mój popisowy przepis na niedzielny obiad. Smakuje i wygląda, a nie wymaga pracy
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

To mój popisowy przepis na niedzielny obiad. Smakuje i wygląda, a nie wymaga pracy

Dodano: 
Kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami
Kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami Źródło:Shutterstock / AS Foodstudio
Kurczak na obiad to świetny pomysł. A gdy upiecze się go z warzywami, danie w zasadzie zrobi się samo i to w jednym naczyniu. Ja uwielbiam tę potrawę, bo robi się ją prosto i szybko, a smakuje wybornie.

Pieczony kurczak to jeden ze standardów polskiej i nie tylko polskiej kuchni. Odpowiednio przyprawione i upieczone mięso kusi chrupiącą skórką i potrafi zachwycić smakiem. Ze względu na oszczędność czasu coraz rzadziej piecze się kurczaka w całości. Jednak taka forma drobiu ma swoje zalety. Można ją bowiem nadziać, dzięki czemu mięso zyska jeszcze lepszy smak i stanie się wyjątkowo soczyste.

Najlepsze przyprawy do kurczaka

Delikatne mięso kurczaka dobrze komponuje się z przyprawami o przeróżnych nutach smakowych. Dlatego to, na jakie dodatki się zdecydujecie, zależy tylko od waszych preferencji.

  • Dość uniwersalnym zestawem przypraw do kurczaka jest papryka słodka i/lub ostra, czosnek (świeży lub granulowany), a także pieprz i sól.
  • Mięsu kurczaka można nadać ziołowych nut i doprawić go np. tymiankiem, bazylią, oregano czy rozmarynem. Oczywiście warto połączyć zioła z czosnkiem i nieodzownymi solą oraz pieprzem.
  • By przyrządzić kurczaka na ostro warto sięgnąć po: ostrą paprykę, czosnek granulowany, imbir, kolendrę, kminek, pieprz i sól.
  • Kurczak uwielbia też cytrusowe nuty. Dlatego dobrym zestawem będzie sok i skórka z cytryny w połączeniu z estragonem, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Jeśli wolicie orientalne smaki sięgnijcie po: curry, kumin, kolendrę, kurkumę, czosnek, ostrą paprykę, imbir i sól.

Jak upiec faszerowanego kurczaka z warzywami?

Kolejność przygotowania obiadu z piekarnika z kurczakiem w roli głównej jest następująca. Najpierw przyprawiamy kurczaka, potem go faszerujemy, układamy na warzywach i pieczemy. Choć są to cztery etapy, to tak naprawdę najdłuższym jest pieczenie kurczaka. A to jak wiadomo robi się samo, także przyrządzenie takiego obiadu nie jest zbyt pracochłonne.

Przepis: Kurczak pieczony na warzywach

Faszerowany kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 1 tuszka kurczaka
  • 1 główka czosnku
  • tymianek
  • ostra mielona papryka
  • 3 jabłka
  • 1 cebula
  • ok. 800 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 250 g pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie kurczakaKurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj go w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, 2-3 rozgniecionymi ząbkami czosnku oraz olejem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Przygotowanie farszuJabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w cząstki. Cebulę obierz, pokrój w cząstki. 3-4 ząbki czosnku obierz, przekrój na pół. Kawałki jabłek, cebuli i czosnku wymieszaj z odrobiną tymianku. Farszem napełnij kurczaka, zepnij skórę.
  3. Przygotowanie warzywZiemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w łódki lub w kostkę. Marchewki obierz, pokrój w talarki lub w słupki. Pieczarki oczyść, większe przekrój na 2 lub 4 części. Pozostałe ząbki czosnku obierz, przekrój na pół. Rozdrobnione ziemniaki, marchewki, czosnek i pieczarki wymieszaj, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Połącz z 2-3 łyżkami oleju.
  4. Pieczenie kurczaka na warzywachPrzyprawione warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia. Połóż na nich kurczaka. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. godzinę. Po tym czasie podnieś temperaturę w piekarniku do 200 stopni Celsjusza i piecz kurczaka jeszcze ok. 20 minut, aż ładnie się zrumieni.

Wskazówka: Jeśli w czasie pieczenia warzywa szybko zaczną się przyrumieniać, przykryj je kawałkiem papieru do pieczenia. Pod koniec pieczenia sprawdź np. wykałaczką, czy z kurczaka wypływa przezroczysty płyn. Jeśli jest różowawy, wydłuż czas pieczenia o 10-15 minut.

Pomysły na farsze do kurczaka

Nasz farsz do kurczaka ma słodkie, owocowe nuty. Jednak tuszkę możecie też wypełnić np. ryżem i suszonymi owocami, posiekaną i doprawioną wątróbką drobiową albo mielonym mięsem, a także pokrojoną w kostkę bułką wymieszaną z rozdrobnionymi warzywami i ziołami, ewentualnie podsmażonymi pieczarkami albo mieszanką warzyw.

Czytaj też:
Kładę filet z kurczaka na patelnię i po chwili mam obiad, jak z restauracji. Jest zdrowy i pyszny
Czytaj też:
Ekspresowy kurczak w sosie śmietanowym. Prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny

Źródło: smaki.pl