Warzywa zapiekane w tym sosie mogę jeść bez końca. Są dobre na obiad i do obiadu
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Warzywa zapiekane w tym sosie mogę jeść bez końca. Są dobre na obiad i do obiadu

Dodano: 
Warzywa zapiekane
Warzywa zapiekane Źródło:Shutterstock / sichkarenko.com
Mam dla was świetną propozycję obiadową, w której główną rolę grają warzywa. Wystarczy zapiec je w pysznym sosie, by otrzymać jarskie danie obiadowe lub oryginalny dodatek do pieczonych mięs.

Jeśli szukacie przepisu na pyszny obiad bez dodatku mięsa, koniecznie spróbujcie warzyw zapiekanych w sosie. Za sprawą sosu potrawa ta jest sycąca i niezwykle smaczna. Same warzywa zachowują zaś przyjemną chrupkość i mnóstwo składników odżywczych. Jestem pewna, że gdy raz spróbujecie tej potrawy, będziecie do niej wracać. Zaznaczę przy tym, że warzywa zapiekane w sosie doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań obiadowych, np. do pieczonych mięs i drobiu.

Które warzywa najlepiej nadają się do zapiekania w sosie?

Do zapiekania w sosie doskonale nadają się warzywa o dość zwięzłej strukturze. Należą do nich np.: brokuł, kalafior, brukselka, marchewka, pasternak, ziemniaki. Jeśli lubicie zapiekanki o bardziej wyrazistym smaku, możecie też użyć papryki. Pod warstwą sosu można też zapiec bardziej wodniste i łagodne w smaku warzywa, takie jak cukinia i bakłażan.

Jak zrobić warzywa zapiekane w sosie Mornay?

Użyty przeze mnie do zapiekania sos Mornay to tak naprawdę tradycyjny beszamel z dodatkiem żółtego sera. Dzięki niemu sos zyskuje lepszy smak i bardziej kremową konsystencję. Najlepiej jeśli sięgniecie po łatwo topliwy i wyrazisty w smaku ser np.: Gruyer, Cheddar.

Przepis: Warzywa zapiekane w sosie

Brokuł, kalafior i marchewka zapiekane w sosie Mornay

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1/2 małego kalafiora
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka oleju

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 2 żółtka
  • 100 g sera np. Gruyer, Cheddar
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywBrokuł i kalafior oczyść, podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w grubsze talarki. Warzywa wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 5 minut, aż zaczną się robić miękkie. Odcedź je, osącz.
  2. Sporządzenie sosuW rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszając, przesmaż ją by jednak się nie zrumieniła. Mieszając, dodawaj do rondelka zimne mleko i gotuj całość na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  3. Polewanie warzyw sosem i zapiekanieŻaroodporne naczynie natłuść olejem. Przełóż do niego warzywa. Sos wymieszaj z żółtkami i startym serem, polej nim warzywa. Całość piecz 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

W jakim innym sosie można zapiec warzywa?

Smak zapiekanych warzyw w dużej mierze zależy od użytego sosu. Dość łagodnym w smaku sosem jest beszamel, który nie przyćmiewa smaku warzyw. Do zapiekania warzyw doskonale nadaje się również sos serowy, który można zrobić na bazie śmietanki i żółtego sera. Dobrze też sprawdzi się sos, którego podstawą są jajka i śmietanka. Wystarczy dodać do niego rozdrobnione ząbki czosnku czy posiekane zioła, by nadać mu pożądanego smaku.

Czytaj też:
Wkładam młodą kapustę do piekarnika i zostawiam na pół godziny. Obiad, że palce lizać!
Czytaj też:
Prosty sos beszamelowy, który zawsze wychodzi idealny. Zwróć uwagę na temperaturę mleka