Te gołąbki z młodej kapusty są wyjątkowo smaczne i zdrowe. To zasługa jednego składnika

Te gołąbki z młodej kapusty są wyjątkowo smaczne i zdrowe. To zasługa jednego składnika

Dodano: 
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki z młodej kapusty Źródło:Shutterstock / Pixel-Shot
Młoda kapusta idealnie nadaje się na gołąbki. Nie trzeba ich długo gotować czy piec, a i tak rozpływają się w ustach. Ja do farszu dodaję jeden składnik, który wszystkim wychodzi na zdrowie.

Gołąbki z młodej kapusty można nadziewać rozmaitymi farszami. Moja rodzina uznaje jednak tylko farsz mięsny. No cóż, nie będę ich przekonywać do ziemniaków, grzybów czy twarogu. Ważne by im smakowało i żeby się najedli. Jednak by przemycić w tej pysznej potrawie jak najwięcej zdrowia, zamiast ryżu dodaję do farszu kaszę. Jest bardzo wartościowa, a przy okazji nadaje gołąbkom wyrazistego smaku.

Jaką kaszę warto dodać do farszu na gołąbki?

Kasze są zdrowsze od białego, oczyszczonego ryżu. Zawierają bowiem więcej błonnika, witamin z grupy B, a także magnezu, cynku, fosforu, potasu i manganu. Warto więc zastępować nimi ryż, gdzie tylko się da. A farsz do gołąbków, to doskonała ku temu okazja.

Jaką kaszę można dodać do farszu na gołąbki? Tak naprawdę każdą, choć różnią się one między sobą smakiem i strukturą. Bardzo dobrze w roli farszu do gołąbków sprawdzi się kasza gryczana. Jeśli nie lubisz wyrazistego smaku kaszy gryczanej palonej, wybierz białą, niepaloną. Doskonale harmonizuje zwłaszcza z grzybami i cebulą. Na farsz na gołąbki dobrze też nadaje się kasza jęczmienna, np. wiejska, pęczak, a także quinoa i kasza jaglana. Możesz je łączyć z mięsem, pieczarkami czy warzywami.

Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty?

Przygotowanie gołąbków zaczynam zawsze od ugotowania kaszy i sparzenia kapusty. A kapustę sparzam od jakiegoś czasu wyłącznie w kuchence mikrofalowej. Jest to prosta i szybka metoda.

Przepis: Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty z farszem z mielonego mięsa i kaszy pęczak

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 2 łyżki oleju

Na farsz:

  • 600 g mielonej wieprzowiny
  • 150 g kaszy pęczak
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • sól, pieprz

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka passaty
  • 100 ml śmietanki
  • ostra mielona papryka
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Sparzanie kapustyKapustę opłucz, wytnij z niej głąb, nalej do środka szklankę wody. Główkę zawiń w folię spożywczą, włóż na ok. 10 minut do kuchenki mikrofalowej ustawionej na największą moc. Jeśli liście nadal są twarde, możesz wydłużyć o 2-3 minuty czas podgrzewania kapusty. Kapustę pozostaw w kuchence by przestygła. Potem podziel ją na pojedyncze liście.
  2. Przygotowanie farszuKaszę pęczak opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, delikatnie zrumień ją na oleju. Kaszę i cebulę dodaj do mielonego mięsa razem z koncentratem pomidorowym, majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj farsz, dopraw go do smaku.
  3. Przygotowanie sosuNa sos masło rozpuść w rondelku, przesmaż na nim chwilę mąkę. Rozprowadź ją zimnym bulionem, gotuj, aż sos zgęstniej. Dodaj do niego passatę i śmietankę, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i papryką.
  4. Formowanie i pieczenie gołąbkówZ każdego liścia kapusty zetnij zgrubienie. Na liść wyłóż porcję farszu i uformuj gołąbek. W ten sam sposób zużyj duże, ładne liście i cały farsz. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Wyłóż je 2-3 liśćmi kapusty. Ułóż na nich gołąbki, zalej je sosem, przykryj 2-3 liśćmi kapusty. Gołąbki piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza, posyp posiekanym koperkiem.

Czy gołąbki z młodej kapusty lepiej gotować czy piec?

Gołąbki z kapusty można gotować lub piec. Pierwsza opcja, to gotowanie ich od razu w sosie. W przypadku pieczenia, gołąbki możesz zapiekać w sosie lub bez i dopiero potem podać je z sosem. Jednak w przypadku gołąbków z młodej kapusty, opcja pieczenia wydaje się bezpieczniejsza. Młoda kapusta jest bowiem bardzo delikatna i łatwo o jej rozgotowanie. A wiadomo, że danie nie wygląda wtedy apetycznie. Przy zapiekaniu, nawet jeśli gołąbki zbyt długo pozostaną w piekarniku, nie rozpadną się, a jedynie mogą być zbyt miękkie.

Czytaj też:
Przekładam liście młodej kapusty farszem i piekę. To najpyszniejsze lasagne, jakie jadłam
Czytaj też:
Moja rodzina uwielbia te gołąbki. Ja również, bo są pyszne i mniej czasochłonne od tradycyjnych

Źródło: smaki.pl