Ugotuj rosół z tych składników, a stawy ci podziękują. Jak zrobić bulion kolagenowy?

Ugotuj rosół z tych składników, a stawy ci podziękują. Jak zrobić bulion kolagenowy?

Dodano: 
Bulion kolagenowy
Bulion kolagenowy Źródło:Materiały prasowe / godonepr
Bulion kolagenowy można pić przez cały rok. Jego zrobienie jest proste, choć wymaga nieco cierpliwości.

Rosół kolagenowy lub inaczej bulion kolagenowy to wywar robiony głównie na kościach szpikowych. Jego dobroczynne właściwości doceniały już nasze prababki. To nie tylko smaczny posiłek, ale przede wszystkim źródło składników odżywczych cennych dla zdrowia jelit, stawów oraz dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci.

Co to jest bulion kolagenowy?

Rosół kolagenowy to wolno gotowany bulion z kości i skórek zwierzęcych. Jest on świetnym źródłem pokarmowego kolagenu. – Kolagen, którego bulion jest naturalnym źródłem, odgrywa kluczową rolę w budowie i regeneracji tkanki łącznej, w tym stawów. Wywary mogą dostarczać nam również takich substancji jak glukozamina, kwas hialuronowy i chondroityna, które wykazują właściwości przeciwzapalne i wspomagają odpowiednią kondycję tkanki chrzęstnej. Kolagen sprzyja regeneracji chrząstki stawowej i redukcji bólu – mówi Natalia Dziok, dietetyczka i ekspertka marki crockpot.

Jak zrobić bulion kolagenowy?

Do zrobienia bulionu kolagenowego możesz wykorzystać kości wołowe, wieprzowe lub cielęce. Sekretem jest długie gotowanie (w przepisie podajemy minimum 6 godzin, ale możesz gotować bulion nawet dobę). Ważne, aby gotować bulion na małym ogniu (można też skorzystać z wolnowaru) – takie gotowanie pozwala na uwolnienie i zachowanie cennych składników. Oprócz podstawowych przypraw podanych w recepturze, do bulionu kolagenowego doskonale pasują także zioła. Możesz dorzucić do garnka np. lubczyk, rozmaryn albo tymianek.

Przepis: Bulion kolagenowy

Długo gotowany bulion na kościach szpikowych.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
6 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1,5 kg kości szpikowych
  • 1 kg kurzych łapek i skórek
  • 1 włoszczyzna
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • zimna woda

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie bulionuWarzywa i mięso przełóż do garnka i zalej zimną wodą, tak aby wszystko przykryła. Dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez minimum 6 godzin.

Gotowy wywar wystarczy przecedzić i przechowywać w lodówce w słoikach lub butelkach. Można go pić samodzielnie jako rozgrzewający rosół, ale można go też wykorzystać jako doskonałą bazę do zup i sosów. Bulion kolagenowy można także zamrozić.


Źródło: smaki.pl, mat. prasowe