Nigdy nie wyrzucam starego chleba. Robię z niego przepyszną kolację we włoskim stylu
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Nigdy nie wyrzucam starego chleba. Robię z niego przepyszną kolację we włoskim stylu

Dodano: 
Grzanki z pomidorami
Grzanki z pomidorami Źródło:Shutterstock / Nick Alias
Co zrobić z pieczywa, które nie jest pierwszej świeżości? Ta propozycja uwiedzie wasze kubki smakowe i będziecie chcieli często do niej wracać. To grzanki we włoskim stylu, które doskonale sprawdzą się na kolację.

Jeśli nie przepadacie za tradycyjnymi kanapkami, a na dodatek w chlebaku macie już niezbyt świeży chleb, ta propozycja jest właśnie dla was. Grzanki we włoskim stylu, czyli bruschetta, doskonale sprawdzi się na kolację, a także na przekąskę. Jest lekka, pełna smaku i aromatu. A robi się ją naprawdę szybko, zwłaszcza z lekko czerstwego pieczywa.

Jakie pieczywo jest najlepsze na grzanki?

Na grzanki najlepsze jest pieczywo o nieco lżejszej strukturze. A więc niekoniecznie chleb razowy, a bardziej pieczywo pszenno-żytnie lub pszenne. Po podpieczeniu jest ono bowiem dość miękkie i kruche i z przyjemnością się je zjada. Cięższe chleby po podgrzaniu w piekarniku mogą się zrobić zbyt twarde, a ich wyrazisty smak może stłumić smak dodatków.

Jak zrobić grzanki we włoskim stylu?

Przyrządzenie bruschetty należy rozpocząć od przygotowania pomidorów. Gdy już są gotowe trzeba podpiec w piekarniku lub tosterze pieczywo na grzanki.

Przepis: Bruschetta z pomidorami

Aromatyczne grzanki z pomidorami we włoskim stylu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek czerstwego pieczywa pszennego lub pszenno-żytniego
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże pomidory
  • bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pomidorówPomidory sparz, obierz ze skórki, usuń stwardniałą część. Miąższ pokrój w kostkę. Dodaj do niego 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
  2. Przygotowanie grzanekKromki chleba natrzyj przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek. Upiecz na rumiano (3-5 minut) w piekarniku o temperaturze 210 stopni Celsjusza.
  3. Podawanie grzanekNa jeszcze ciepłe grzanki nakładaj po 2-3 łyżki pokrojonych pomidorów. Całość posyp posiekaną bazylią, od razu podawaj.

Wskazówka: Na grzankach z pomidorami możesz też położyć plasterki mozzarelli. Wtedy warto całość wstawić na chwilę do gorącego piekarnika, by ser się rozpuścił.

Z czym jeszcze można podać grzanki we włoskim stylu?

Grzanki z pomidorami to jedna z najsmaczniejszych wersji bruschetty. Jednak na aromatycznych grzankach możesz też położyć np.: szynkę parmeńską, mozzarellę, grillowane warzywa, plastry awokado, gruszki czy pastę z bakłażana. Dopełnieniem całości mogą być oliwki, a także listki bazylii albo rukoli.

Czytaj też:
Wczoraj upiekłam na kolację tę tartę z kozim serem. Mogłabym ją jeść bez końca
Czytaj też:
Zamiast kanapek przygotuj na kolację kolorowe tortille. Rodzina ci podziękuje