Talarki grillowanej kiełbasy dorzucam do warzyw i mam pyszne, ciepłe danie dla całej rodziny

Talarki grillowanej kiełbasy dorzucam do warzyw i mam pyszne, ciepłe danie dla całej rodziny

Dodano: 
Leczo
Leczo Źródło:Shutterstock / Piotr Krzeslak
Zostało ci trochę grillowanej kiełbasy po majówce, ale nie masz już na nią ochoty? Przerób ją na zupełnie nowe, przepyszne danie. Wystarczy, że dodasz kilka warzyw i całość pogotujesz kilkanaście minut.

Nie wiem, jak wy, ale ja bardzo nie lubię marnować jedzenia. W sumie wolę, jak cała potrawa zejdzie od razu po przygotowaniu i nie muszę się zastanawiać, jak ją przetworzyć. Jednak tym razem po majówce zostało mi trochę grillowanej kiełbasy, a rodzina już nie może patrzeć na przysmaki z rusztu. Dlatego postanowiłam przemycić im kiełbasę w jednogarnkowym daniu, którym jest to proste leczo. Do jego przygotowania użyję też trochę cebuli, papryki, pomidory z puszki i cukinię. Mam je akurat w swoich zapasach, więc z przyjemnością je wykorzystam. A wiem, że leczo moja rodzina zje w każdej ilości.

Jakie pomidory dodać do leczo?

Dodatek pomidorów do leczo jest konieczny, bo nadają one potrawie orzeźwiającego, kwaskowego smaku. Jednak nie trzeba dodawać świeżych pomidorów. Mogą to być pomidory z puszki lub przecier pomidorowy. Ja dodaję takie pomidory, jakie akurat mam pod ręką. A w dużej mierze zależy to od pory roku. Zimą trudno o smaczne i tanie, świeże pomidory. Dlatego zwykle sięgam wtedy po pomidory krojone z puszki. Wykorzystuję je również wtedy, gdy w sezonie nie mam świeżych pomidorów pod ręką. Często też dodaję 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, bo świetnie zagęszcza sos i wzmacnia jego kwaśny smak.

Jak zrobić szybkie leczo?

Leczo robi się dość szybko i prosto. Najwięcej czasu zajmuje w nim zwykle pokrojenie warzyw i podsmażenie kiełbasy. A, że korzystam z pomidorów krojonych i z grillowanej kiełbasy, moje leczo robię jeszcze szybciej.

Przepis: Leczo

Leczo z cebuli, papryki, pomidorów i cukinii z dodatkiem grillowanej kiełbasy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
węgierska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 papryki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g grillowanej kiełbasy
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie cebuliCebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę, zeszklij ją. Oprósz słodką papryką, wymieszaj, chwilę podsmaż.
  2. Dodawanie warzywPaprykę umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w dużą kostkę. Dodaj do cebuli razem z pomidorami z puszki. Dorzuć też pokrojoną w kostkę cukinię, a także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz koncentrat pomidorowy. Całość oprósz solą i pieprzem, zagotuj, duś na średnim ogniu ok. 15 minut.
  3. Wykańczanie leczoDo duszących się warzyw dorzuć też pokrojoną, grillowaną kiełbasę oraz trochę ostrej papryki. Całość duś jeszcze ok. 5 minut. Leczo dopraw do smaku solą i pieprzem.

Czym doprawić leczo?

W sumie wystarczającymi przyprawami do leczo jest sól i pieprz. Warto jednak dodać do niego trochę słodkiej papryki, którą oprósza się podsmażoną cebulę. Dobrze jest też wsypać nieco papryki ostrej, czy to sproszkowanej, czy w postaci świeżej. Dodatek ten przyjemnie zaostrzy smak potrawy i nada jej wyrazu. Z pewnością nie wyobrażam sobie też leczo, bez dodatku czosnku. Doskonale komponuje się on ze smakiem warzyw i świetnie go podnosi. Do leczo można też dodać trochę oregano, bazylii lub ziół prowansalskich, jednak ich smak jest dość wyrazisty i pozostawiam to już waszej gestii. Ja po nie nie sięgam, bo i bez nich leczo jest pyszne.

Czytaj też:
Mój mąż gotuje tę aromatyczną zupę w pół godziny. Zawsze proszę, by zrobił jej więcej
Czytaj też:
Kiełbasa z kiszoną kapustą posmakuje nie tylko panom. To tanie danie robi się samo