Moje ciasto z rabarbarem zawsze wychodzi. Dodaję do niego te 2 składniki

Moje ciasto z rabarbarem zawsze wychodzi. Dodaję do niego te 2 składniki

Dodano: 
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem Źródło:Shutterstock / Jaromir Klein
Puszyste i wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i słodka, chrupiąca kruszonka. Ciasto z rabarbarem z tego przepisu zawsze się udaje. Ważne dla tej receptury są jogurt i olej.

Ciasto z rabarbarem to mój obowiązkowy deser sezonowy. Kiedy tylko rabarbar pojawia się w warzywniakach, robię to proste ciasto na bazie jogurtu. Jest idealnie puszyste, a zarazem wilgotne. Doskonale smakuje jako deser do kawy albo ciasto na niedzielę. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane, dlatego to jeden z tych domowych wypieków, które można robić razem z dziećmi, a nastolatki bez trudu powinny poradzić sobie same.

Jak zrobić ciasto z rabarbarem?

Ciasto jogurtowe to jedno z najłatwiejszych ciast. Zawsze zależy mi na tym, aby takie ciasto było delikatne i puszyste, dlatego korzystam z wielokrotnie już sprawdzonego przepisu z ubijaniem całych jaj z cukrem. Na tę czynność zawsze poświęcam około 5 minut – miksuję, aż masa zrobi się jasna, błyszcząca i bardzo puszysta (cukier powinien się dobrze rozpuścić – kryształki nie mogą być wyczuwalne). Potem już tylko wystarczy do tej masy jajecznej dodać resztę składników i wymieszać.

Rada: w przepisie możesz zastąpić olej roztopionym i przestudzonym masłem.

U mnie to ciasto piecze się zwykle ok. 40 minut, ale najlepszym testem zawsze będzie sprawdzenie go patyczkiem. Jeśli jest suchy – ciasto jest gotowe.

Przepis: Ciasto z rabarbarem

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 400 g rabarbaru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 330-350 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta

na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Robienie kruszonkiWymieszaj dłonią mąkę, cukier i masło na kruszonkę. Wstaw kruszonkę do lodówki (lub do zamrażarki, jeśli masło za bardzo się rozgrzało)
  2. Robienie ciastaRabarbar pokrój na kawałki. Całe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodaj do masy jajecznej z olejem i jogurtem. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
  3. Pieczenie ciastaCiasto wyłóż do foremki wyściełanej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż rabarbar i posyp wszystko kruszonką. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.

Przepis na to ciasto jogurtowe możesz wykorzystać także jako bazę do innych ciast z owocami (z jagodami, truskawkami, śliwkami). Ciasto z rabarbarem smakuje świetnie, jeśli część rabarbaru zastąpisz truskawkami.

Można też poeksperymentować z kruszonką i zrobić ją np. na bazie zmielonych płatków owsianych albo mąki migdałowej. Do kruszonki można też dodać garść płatków migdałów.

Ciasto z rabarbarem sprawdzi się nie tylko do kawy, ale to też niekłopotliwe ciasto, które łatwo można spakować i zabrać ze sobą do pracy albo na weekendową wycieczkę za miasto.

Czytaj też:
Szybkie ciasteczka owsiane z 5 składników. Ta słodka przekąska wyjdzie ci na zdrowie
Czytaj też:
Wiosną robię racuchy z tym sezonowym przysmakiem. Wychodzą orzeźwiające i pyszne

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl