Ta sałatka do pracy zaspokaja głód na godziny. Zrobisz ją w 10 minut
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Ta sałatka do pracy zaspokaja głód na godziny. Zrobisz ją w 10 minut

Dodano: 
Sałatka wegańska
Sałatka wegańska Źródło:Shutterstock / Alexandra Anschiz
Tradycyjne kanapki do pracy to nuda. W ich miejsce polecam sałatkę m.in. z ciecierzycy, marchewki, roszponki i pomidorków koktajlowych, która sprawi, że zapomnisz o podjadaniu. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę do pracy.

Domowa sałatka to doskonały posiłek do pracy, szkoły i na uczelnię. Ja często przygotowuję zdrową sałatkę bezpośrednio w słoiku, który następnie zabieram ze sobą. To bardzo smaczne i wygodne rozwiązanie. Moja propozycja sałatki do pracy nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także pobudza apetyt pięknym wyglądem. Jeżeli nie masz pod ręką słoika z pokrywką zatrzaskową, to możesz przygotować sałatkę w szklanym lub plastikowym lunchboxie.

Jak zrobić szybką sałatkę do pracy?

Ważnym składnikiem mojej sałatki jest ciecierzyca – doskonałe źródło białka roślinnego. Ponieważ rano zależy mi na czasie, to najczęściej sięgam po gotowe warzywo w zalewie. Jednak do przygotowania sałatki możesz również użyć ciecierzycy suchej, którą wcześniej ugotujesz. To jednak wymaga czasu ponieważ ciecierzycę musisz namoczyć. W tym celu 1/4 szklanki suchej ciecierzycy (po ugotowaniu wyjdzie ok. 100 g) zalej zimną wodą i pozostaw na kilkanaście godzin. Namoczoną ciecierzycę odcedź, przelej świeżą wodą i gotuj do miękkości przez około 90 minut. Pod koniec gotowania dodaj do garnka z ciecierzycą nieco soli. Ugotowaną ciecierzycę odcedź i ostudź. Oczywiście, jeśli robisz sałatkę dla więcej niż jednej osoby, przygotuj więcej ciecierzycy.

Przepis: Sałatka warzywna do pracy

Ta sałatka nie tylko wygląda kolorowo, ale jest też pyszna i zdrowa.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 szklanki roszponki
  • 1 mała czerwona cebula

Na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywGotowaną ciecierzycę w puszce lub słoiku odsącz z zalewy. Roszponkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub drobno posiekaj.
  2. Wymieszanie składników na sosW małej miseczce lub filiżance wymieszaj sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dodaj świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.
  3. Łączenie składnikówPrzygotuj szklany słoik lub lunchbox. Na dnie pojemnika ułóż warstwę ciecierzycy (2 łyżki cieciorki odłóż do dekoracji). Na ciecierzycę wyłóż startą na tarce marchewkę, pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę oraz roszponkę. Wierzch sałatki udekoruj ciecierzycą. Możesz zmienić kolejność warstw składników, a także wymieszać wszystkie składniki sałatki i przełożyć do słoika lub szklanego bądź plastikowego pojemnika.
  4. Dodanie sosuPolej sałatkę do pracy sosem i delikatnie wymieszaj, potrząsając zamkniętym słoikiem. Sałatka najlepiej smakuje 1-2 godziny po przygotowaniu, gdy smaki wszystkich składników się przegryzą.

Taka sałatka w słoiku to idealny posiłek do pracy, ponieważ jest łatwa w transporcie i nie wymaga dodatkowych naczyń – można ją zjeść prosto ze słoika.

Sałatka do pracy – przydatne wskazówki

Do sałatki możesz również dodać inne warzywa i zioła np. ugotowane brokuły, świeżego ogórka, paprykę, cebulkę dymkę, szczypiorek, natkę pietruszki, kolendrę, świeżą lub suszoną bazylię. Jeżeli nie lubisz charakterystycznego smaku roszponki, to możesz ją zastąpić np. rukolą lub szpinakiem. Doskonale smakuje również wegańska sałatka z ciecierzycą, świeżymi warzywami oraz komosą ryżową.

Do sosu możesz dodać ulubione zioła i przyprawy np. suszony czosnek, suszone pomidory, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylię. Jeżeli preferujesz wyraziste smaki, to możesz przygotować sos na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz ostrej musztardy lub odrobiny sosu tabasco. Do sosu możesz dodać również aromatyzowaną oliwę z oliwek, miód, starty na tarce czosnek, ocet balsamiczny lub drobno posiekaną papryczkę chili.

Możesz wzbogacić smak sałatki, dodając do niej uprażone na suchej patelni pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona sezamu lub nasiona czarnuszki. Do sałatki z powyższego przepisu doskonale pasują również posiekane orzechy włoskie.

Z czym jeść szybką sałatkę do pracy, by była bardziej sycąca?

Aby uczynić posiłek bardziej sycącym, możesz dodać do niego którąś z poniższych propozycji:

  • Chleb lub wrap pełnoziarnisty – zapewnią dodatkowy błonnik i węglowodany złożone, które dostarczą energii na dłuższy czas.
  • Pieczoną pierś z kurczaka – jeśli wolisz posiłki z mięsem, pieczona pierś z kurczaka, pokrojona w plastry, może być doskonałym dodatkiem białkowym. Śmiało możesz zastąpić nią cześć ciecierzycy.

Czytaj też:
Robię z nich sałatkę i zabieram do pracy. Ziemniaki w tej postaci nie tuczą
Czytaj też:
Ta sałatka z burakiem to moje pyszne odkrycie. Robię ją na co dzień, od święta i zabieram do pracy