Uważaj, co kładziesz na grilla. Te marynaty mogą przynieść więcej szkody niż pożytku

Uważaj, co kładziesz na grilla. Te marynaty mogą przynieść więcej szkody niż pożytku

Dodano: 
Grillowanie mięsa
Grillowanie mięsa Źródło:Shutterstock / Michael Pils
Marynaty do potraw, które kładziemy na grilla, dodają im smaku i aromatu. Trudno bez nich sobie wyobrazić grillowanie. Jednak marynaty na grilla mogą też dać przykry dla zdrowia skutek.

Jakie marynaty na grilla wybrać i jak je stosować? O marynatach w krótkim poradniku dotyczącym bezpiecznego grilowania piszą eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Mało kto zwraca uwagę na to, że nie każda marynata nadaje się do tego, aby mieć kontakt z popularnymi aluminiowymi tackami do grillowania.

Nie rób kwaśnych marynat na grilla, jeśli używasz aluminiowych tacek

Ta zasada powinna być znana każdemu miłośnikowi grilla, jednak wcale nie jest powszechna, tym bardziej że w sezonie grillowym wygodne, jednorazowe tacki aluminiowe można kupić dosłownie wszędzie. Wiele osób do grillowania wykorzystuje także folię aluminiową (np. zawijając w nią ryby czy ziemniaki). Dlaczego nie jest to dobry pomysł?

„Kwasy z marynat zawierających sok z cytryny, sok pomidorowy, ocet czy serwatkę mogą zwiększyć przenikanie związków glinu (aluminium) do jedzenia, co nie jest korzystne dla zdrowia. Tak samo działają marynaty z dużą ilością soli. Potrawy w kwaśnych zalewach przygotuj w piekarniku lub na tackach stalowych” – czytamy w poradniku.

Jakie marynaty na grilla są bezpieczne?

Niezależnie od tego, na czym grillujesz, zawsze dobrym wyborem będą marynaty ziołowe. „Mięso czy warzywa marynuj wcześniej w oleju czy jogurcie z dodatkiem wielu różnych ziół (np. oregano, rozmaryn, majeranek, papryka, kurkuma), ogranicz dodatek soli – uzyskasz wspaniały aromat i soczystą potrawę. Poza tym przyprawy zawierają antyoksydanty ograniczające powstawanie szkodliwych substancji” – radzą autorzy poradnika Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Jak zrobić taką marynatę? Wystarczy wymieszać olej z ulubionymi ziołami i natrzeć nim mięso, rybę albo warzywa. Do karkówki idealne będą marynaty z dodatkiem majeranku, do drobiu wybierz np. rozmaryn, oregano czy bazylię.

Czytaj też:
Nie tylko karkówka i kaszanka. Oniemiejesz, gdy zjesz te produkty prosto z grilla
Czytaj też:
Warzywa na grilla nie muszą być nudne. Sprawdź pięć nietypowych propozycji. Na liście rzodkiewka i kapusta

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, NCEZ