Pomysł na to masło podpatrzyłam u znajomego kucharza. Kilka minut smażenia, a zapach czuć w całym domu
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Pomysł na to masło podpatrzyłam u znajomego kucharza. Kilka minut smażenia, a zapach czuć w całym domu

Dodano: 
Masełko szałwiowe
Masełko szałwiowe Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Masło szałwiowe to doskonały dodatek do mącznych potraw, wszelkiego rodzaju kopytek, klusek czy pierogów. To prosty patent, który podpatrzyłam u znajomego kucharza.

Masło szałwiowe to masło przesmażone z listkami świeżej szałwii. Odkąd spróbowałam go pierwszy raz, zawsze staram się, aby na parapecie z ziołami mieć także doniczki z szałwią. Jeśli masz taką możliwość – warto posadzić szałwię w grodzie lub na balkonie i cieszyć się jej aromatem przez cały sezon.

Jak zrobić masło szałwiowe?

Pomysł na masełko szałwiowe podpatrzyłam u Leszka Wodnickiego, kucharza, który był półfinalistą drugiej edycji polskiego programu MasterChef. Leszek Wodnicki zrobił to masełko, kiedy serwował włoskie kopytka. Na patelni przesmażył z masłem świeże listki szałwii i polał tym swoje gnocchi. Takie aromatycznie masło jest idealne do tego typu dań jako okrasa – uwierzcie, że już nic więcej nie potrzeba, a każdy wymiata je z talerza do ostatniej kropelki.

Przepis: Masło szałwiowe

Aromatyczny dodatek do potraw.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 100 g masła
  • 15-20 listków świeżej szałwii
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Robienie masła szałwiowegoMasło rozpuść na patelni i dodaj do niego świeże listki szałwii. Trzymaj na kuchence, aż listki się przesmażą (uważaj jednak, aby nie przypalić masła). Na koniec dodaj szczyptę soli.

Masełko szałwiowe można wykorzystać do okraszenia nie tylko swojskich polskich kopytek czy włoskich gnocchi. Doskonale nadaje się do polania pierogów (np. z mięsem albo ze ziemniakami), można nim okrasić pyzy i inne kluski. Masełko szałwiowe może też być dodatkiem do mięs i ryb. Możesz polać nim pieczone filety z piersi kurczaka, pieczone kawałki szynki albo ryby.

Jeśli zrobisz więcej masełka, możesz przelać je do słoiczka i trzymać w lodówce. Taki słoik z aromatycznym tłuszczem możesz potem zabrać np. na imprezę z grillem i posmarować masłem szałwiowym dochodzące na ruszcie filety z kurczaka, karkówkę albo ryby. Masło szałwiowe będzie także pasowało do warzyw z grilla (dodaj je do cukinii, kalafiora czy kapusty z grilla).

Szałwia na lepsze trawienie

Szałwia dodaje potrawom nie tylko smaku i aromatu. Sama w sobie jest leczniczą rośliną, która jest w medycynie naturalnej stosowana między innymi przy niestrawności i wzdęciach. Szałwia działa także antybakteryjnie i przeciwzapalnie, polecana jest również kobietom dla łagodzenia objawów menopauzy.

Czytaj też:
Ogrodnicy go nienawidzą, a to prawdziwy skarb. Podagrycznik jest idealny na wiosenny detoks
Czytaj też:
Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?