Wiosną mizerię robię tylko w ten sposób. Wygląda i smakuje nieziemsko
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Wiosną mizerię robię tylko w ten sposób. Wygląda i smakuje nieziemsko

Dodano: 
Wiosenna mizeria
Wiosenna mizeria Źródło:Shutterstock / Elena M. Tarasova
Mizeria jest jednym z ulubionych dodatków do obiadu. Za sprawą ogórków ma orzeźwiający smak i jest przyjemnie chrupiąca. Ja wiosną wzbogacam ją w dwa dodatki, dzięki którym jest jeszcze smaczniejsza.

Mizeria kiedyś była kojarzona wyłącznie z latem, bo właśnie wtedy pojawiały się ogórki. Teraz można ją robić w zasadzie przez cały rok, bo tak też dostępne są ogórki. Wprawdzie nie zawsze są tak smaczne, jak ogórki gruntowe, ale jednak wciąż orzeźwiające i chrupiące. Wiosną warto dodać do obiadowej surówki produkty, które podniosą jej smak i apetyczny wygląd.

Czy trzeba obierać ogórki na mizerię?

Kwestia obierania ogórków na mizerię to rzecz indywidualna, jednak w dużej mierze zależy też od samych ogórków. Gdy są młode i mają cienką skórkę, nie trzeba ich obierać. Gdy jednak skórka ogórków jest już nieco grubsza lub ma dużo brodawek, lepiej ją usunąć. Skórkę powinny też z pewnością usunąć osoby, które często cierpią na niestrawność. Skórka jest bowiem trudniej trawiona niż sam miąższ ogórka.

Obierając ogórki, warto zwrócić uwagę na to, z której strony najlepiej zacząć je obierać. Otóż ogórki obieramy począwszy od jaśniejszego końca. A to dlatego, że ciemny koniec ogórka zwykle jest gorzkawy. Zaczynając więc obieranie warzywa od tej strony, moglibyśmy przenieść goryczkę na cały ogórek.

Jak zrobić wiosenną mizerię?

Wiosna jakoś wyjątkowo kojarzy mi się z rzodkiewkami i cebulką dymką, dlatego też często wzbogacam nimi mizerię. Dzięki temu ma bardziej wyrazisty smak i wygląda bardzo apetycznie.

Przepis: Wiosenna mizeria

Surówka z ogórka, rzodkiewki, dymki i koperku z jogurtem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
60 w każdej porcji

Składniki

  • 2 ogórki sałatkowe
  • kilka rzodkiewek
  • 1 cebulka dymka
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz, cukier
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywOgórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w cienkie półplasterki. Rzodkiewki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulkę dymkę oczyść, posiekaj razem ze szczypiorkiem. Koperek opłucz, posiekaj.
  2. Wykańczanie mizeriiPokrojone składniki mizerii umieść w salaterce. Oprósz solą, pieprzem i cukrem, wymieszaj. Dodaj jogurt i koperek, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Najlepsze dodatki do mizerii

Klasycznymi składnikami mizerii są: ogórki, śmietana, sól i pieprz. Jednak coraz więcej osób ze względów dietetycznych zastępuje śmietanę jogurtem naturalnym. W charakterze sosu można też użyć maślanki, kefiru albo rzadszego, kremowego twarożku. Niektórzy dosładzają mizerię cukrem lub zakwaszają sokiem z cytryny albo octem. Popularnym dodatkiem do mizerii jest też koperek lub szczypiorek. Jednak zamiast tej zieleniny do mizerii można dodać np. posiekany czosnek niedźwiedzi czy listki mięty. Z mizerią dobrze też harmonizuje cebula, cebulka dymka, a także czosnek. Zaostrzą one smak dodatku i podkręcą jego aromat.

Czytaj też:
Śmietana ci nie służy? Spróbuj mizerii po chińsku. Jest pełna smaku
Czytaj też:
Jest ranking najlepszych sałatek świata. Na liście aż cztery specjały z Polski