Do złudzenia przypomina schabowego, ale smakuje o niebo lepiej. Przepis mam z książki kucharskiej babci
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Do złudzenia przypomina schabowego, ale smakuje o niebo lepiej. Przepis mam z książki kucharskiej babci

Dodano: 
Sznycel
Sznycel Źródło:Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Tradycyjny sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) przygotowywany jest z cielęciny. To wyjątkowe danie robię na szczególne okazje. Smakuje i wygląda wybornie. Poznaj przepis na soczysty i chrupiący sznycel.

Austriackie sznycle wiedeńskie szykuje się wyłącznie z cielęciny. Jednak w Polsce od dawna przygotowuje się również sznycle z tańszego i o wiele łatwiej dostępnego filetu z indyka. Znam też osoby, które robią sznycle z wieprzowiny, ale moim zdaniem danie takie niewiele różni się od zwykłych schabowych. Ja robię jednak sznycle według tradycyjnej receptury. Przepis znalazłem w starej książce kucharskiej mojej babci.

Jedyną modyfikacją, którą wprowadziłem, jest forma podania. Na moich sznyclach zawsze lądują jajka sadzone, ale podkreślam – nie jest to typowy dla Wiedeńczyków sposób serwowania tego dania.

Jak zrobić sznycel wiedeński?

Sznycel wiedeński w przygotowaniu przypomina kotlet schabowy.

Przepis: Sznycel

Sznycel jest bardziej wykwintny niż popularny u nas schabowy, bo robi się go z cielęciny. W moim przepisie garnirowany jest jajkiem sadzonym.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Austriacka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 700 g chudej cielęciny
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki klarowanego masła

Na panierkę:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek bułki tartej

Dodatkowo:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie i przyprawienie mięsaChude mięso cielęce (np. udziec) umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oczyść mięso z błon i pokrój na 4 plastry. Każdy plaster mięsa rozbij za pomocą tłuczka na cienkie kotlety. Każdy powinien mieć grubość ok. 3-5 mm. Każdy sznycel oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. PanierowanieJajka wbij do miseczki lub na głęboki talerz i roztrzep widelcem. Mąkę i bułkę tartą przełóż na płytkie talerze. Panieruj sznycle kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
  3. Smażenie mięsaNa patelni rozgrzej 2 łyżki oleju do smażenia i dodaj 2 łyżki klarowanego masła (możesz usmażyć mięso na samym oleju lub samym klarowanym maśle). Usmaż sznycle z obu stron na złoty kolor. Czas smażenia sznycli cielęcych to 3-4 minuty z jednej strony.
  4. Smażenie jajek sadzonychGdy mięso będzie prawie gotowe, usmaż jajka sadzone. Rozgrzej na patelni klarowane masło, wybij jajka na rozgrzany tłuszcz i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie sparz wrzątkiem cytrynę i pokrój ją na ćwiartki.

Wyłóż sznycle na talerze lub półmiski. Na każdym kawałku mięsa ułóż 1 jajko sadzone. Obok mięsa połóż ćwiartkę cytryny. Podawaj sznycle cielęce z pieczonymi ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną i surówką.

Stosuj się do tych wskazówek, wykorzystując przepis na sznycel

Zabierając się za robienie sznycli, warto pamiętać o kilku rzeczach:

  • Przed przystąpieniem do obróbki termicznej mięsa, wyjmij je z lodówki, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  • Cielęcina to chude i delikatne mięso, dlatego trzeba uważać podczas ubijania, żeby nie powstały dziury. Rada: ubijanie kotletów ułatwia przykrycie mięsa folią spożywczą lub woreczkiem śniadaniowym.
  • Niektóre przepisy uwzględniają skropienie kotletów cielęcych przed panierowaniem cytryną oraz włożenie mięsa na 2-3 godziny do lodówki.
  • Do sznycli po wiedeńsku doskonale pasuje masło ze szczypiorkiem, które kładzie się na gorącym mięsie. Masło szczypiorkowe przygotujesz z 1/2 kostki naturalnego masła i posiekanego pęczka szczypiorku (ilość wedle uznania). Po wymieszaniu składników uformuj z masła szczypiorkowego małe krążki, owiń folią spożywczą i włóż na chwilę do lodówki. Możesz też podawać sznycle z masłem czosnkowym lub ziołowym np. masłem tymiankowym.
  • Doskonale smakują nie tylko sznycle z cielęciny, ale także sznycle z piersi indyka lub kurczaka.

Czytaj też:
Żadna tarta bułka. Najzdrowszą, chrupiącą panierkę do schabowych zrobisz z 2 składników
Czytaj też:
Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe? Sprawdzi się tu ważna zasada