Moje pieguski z czekoladą rozpływają się w ustach. Domowe ciasteczka z tego przepisu zrobisz w mig

Moje pieguski z czekoladą rozpływają się w ustach. Domowe ciasteczka z tego przepisu zrobisz w mig

Dodano: 
Pieguski z czekoladą
Pieguski z czekoladą Źródło:Shutterstock / husnainshafiq
Pieguski to bardzo popularne ciasteczka, które dostępne są w kilku wersjach m.in. z czekoladą oraz z czekoladą i orzechami. Możesz przygotować je w domu z podstawowych składników. Poznaj mój sprawdzony przepis.

Kruche ciasteczka to doskonały dodatek do popołudniowej kawy i herbaty. Aby przygotować pyszny deser, nie potrzebujesz wiele czasu – zrobienie ciasta i upieczenie piegusków zajmuje mniej niż godzinę. Gotowe pieguski możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka dni – jeśli uda ci się powstrzymać przed podjadaniem ich. Połączenie kruchego ciasta o maślanym smaku oraz kawałków czekolady sprawia, że domowe pieguski znikają u mnie w mig. Sprawdź, jak w mniej niż godzinę upiec całą górę pysznych piegusków.

Jak zrobić domowe pieguski?

Ciasto na pieguski zawiera podstawowe składniki, które na pewno znajdziesz w lodówce i kuchennych szafkach. To m.in. mąka pszenna, jajka oraz masło. Ja do piegusków dodaję mleczną i gorzką czekoladę. Jeżeli masz pod ręką orzechy włoskie lub orzechy laskowe i rodzynki, to również możesz dodać je do ciasta.

Domowe pieguski są wyjątkowo kruche i rozpływają się w ustach. W przeciwieństwie do sklepowych ciasteczek, nie zawierają zbędnych dodatków. Samodzielnie upieczone pieguski to również sposób na oszczędności – koszt ich przygotowania jest niewielki w stosunku do ilości gotowych ciasteczek. Z poniższego przepisu upieczesz około 40 średniej wielkości piegusków – ja robię pieguski z kulek ciasta o wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczam, dociskając dnem szklanki.

Wskazówka: robiąc ciasto na pieguski, zwróć uwagę na temperaturę składników. Jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij je z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta.

Przepis: Pieguski

Te kruche ciasteczka z czekoladowymi piegami to idealna przekąska dla łasuchów.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
40

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do miski i wymieszaj z solą oraz proszkiem do pieczenia. Mleczną i gorzką czekoladę pokrój na małe kawałki. Możesz również użyć kropelek czekoladowych do wypieków. Laskę wanilii przekrój na pół i wydrąż nasiona z jednej połówki. Drugą połówkę laski wanilii przełóż do słoiczka i szczelnie zamknij. Porada: możesz również włożyć pozostałą laskę wanilii do słoika z cukrem i zrobić domowy cukier waniliowy. Ziarenka wanilii możesz zastąpić też 2-3 łyżeczkami ekstraktu waniliowego.
  2. UcieranieMiękkie masło przełóż do miski. Dodaj drobny cukier i utrzyj mikserem na puszystą, jasną masę. Do ubitego z cukrem masła dodaj jajka (jeżeli jajka są małe, to możesz dodać 2 całe jajka i 1 żółtko) oraz ziarenka z połowy laski wanilii lub ekstrakt waniliowy i miksuj do połączenia się składników.
  3. Dodanie suchych składnikówDo masy z masła, cukru i jajek stopniowo dodawaj mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia i miksuj do połączenia się składników. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne (konsystencja plasteliny).
  4. Dodanie czekoladyDodaj do ciasta pokrojoną na małe kawałki mleczną i gorzką czekoladę (opcjonalnie posiekane orzechy i rodzynki). Delikatnie wmieszaj czekoladę w ciasto, korzystając z łyżki lub silikonowej łopatki.
  5. Formowanie pieguskówPodziel ciasto na małe porcje – ja nabieram ciasto łyżką i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki z ciasta układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i spłaszcz szklanką z grubym dnem lub dłonią. Na wierzchu ciasteczek możesz ułożyć dodatkową porcję czekolady, delikatnie wciskając jej kawałeczki w ciasto.
  6. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw blachę z pieguskami do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia – około 15 minut. Upieczone pieguski wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzone ciasteczka przełóż do szklanego słoika lub metalowej puszki i szczelnie zamknij. Możesz przechowywać je nawet do 7 dni.

Pieguski inaczej – opcjonalne dodatki do kruchych ciasteczek

Do ciasta na pieguski możesz dodać również m.in. suszoną żurawinę, białą czekoladę, czekoladę karmelową, orzechy arachidowe, pistacje, migdały, a także wiórki kokosowe. Doskonale smakują również pieguski kakaowe (do ciasta dodaj 2-3 łyżki naturalnego kakao), pieguski kawowe (z dodatkiem 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej) oraz pieguski orzechowe (z dodatkiem 2 łyżek masła orzechowego). Możesz również aromatyzować ciasto na pieguski, dodając ulubione aromaty np. aromat migdałowy lub rumowy.

Drobny cukier do wypieków możesz zastąpić cukrem pudrem lub cukrem brązowym. Ilość cukru możesz zmniejszyć do 1/2 szklanki.

Czytaj też:
Zakręcone ciastka z nutellą. Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego
Czytaj też:
Szybkie ciasteczka owsiane z 5 składników. Ta słodka przekąska wyjdzie ci na zdrowie