Odkryj mój wyjątkowy przepis na deser z chia. Robię wersję tradycyjną i wegańską
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Odkryj mój wyjątkowy przepis na deser z chia. Robię wersję tradycyjną i wegańską

Dodano: 
Deser z chia
Deser z chia Źródło:Shutterstock / Natalia Golubnycha
Gdy mam ochotę na zdrowy deser, zalewam nasiona chia mlekiem migdałowym i przygotowuję pyszny pudding z kakao i orzechami laskowymi. Sprawdź, jak zrobić kremowy deser z nasion chia.

Nasiona chia (nasiona szałwii hiszpańskiej) cieszą się rosnącą popularnością ze względu na wysokie wartości odżywcze. Wykorzystując je w kuchni, warto wiedzieć, że wymagają one wcześniejszego namoczenia. Najlepiej zalać nasiona chia lekko ciepłym mlekiem krowim lub napojem roślinnym i pozostawić do napęcznienia na całą noc – zalane mlekiem nasiona chia trzeba przechowywać w lodówce.

Jak zrobić czekoladowy deser chia?

Ja przygotowuję z nich mój ulubiony mocno kakaowy deser z chia oraz orzechami i gorzką czekoladą. Zapewniam, że będzie to doskonały wybór, gdy chcesz w pełni zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Mleko migdałowe możesz zamienić na inny napój roślinny lub mleko krowie – wybierz taki płyn, jaki lubisz najbardziej.

Przepis: Deser z chia

Ten deser powstał z myślą o osobach szukających zdrowej alternatywy słodyczy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
8 godz. 30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
530 w każdej porcji

Składniki

  • 7 łyżek nasion chia
  • 500 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

Sposób przygotowania

  1. Moczenie nasion chiaNasiona chia przełóż do średniej miski. Jeżeli chcesz, aby baza deseru miała bardzo gęstą konsystencję, to przygotuj ją z 8 łyżek nasion chia. Do miski z nasionami chia wlej lekko podgrzane mleko migdałowe. Mleko migdałowe możesz zastąpić innym mlekiem roślinnym lub mlekiem krowim. Nasiona chia podczas moczenia wytworzą śluz, który zagęści płyn. Wymieszaj nasiona chia z mlekiem, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Czas moczenia nasion chia to minimum 6 godzin, ale najlepiej moczyć je nieco dłużej – około 8 godzin.
  2. Dodanie waniliiWyjmij miskę z napęczniałymi nasionami chia z lodówki. Dodaj ziarenka z 1/2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Pozostaw na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej i ponownie wymieszaj.
  3. Dodanie mioduDo miski z mlekiem, nasionami chia i wanilią dodaj naturalny miód (najlepiej płynny) i wymieszaj. Jeżeli miód jest scukrzony, to możesz dodać do niego 1 łyżkę letniego mleka lub wody i wymieszać, aby przywrócić płynną konsystencję, która ułatwia połączenie się miodu z kremową bazą deseru. 2/3 bazy deseru odłóż do osobnego naczynia.
  4. Dodanie kakaoDo naczynia z 1/3 nasion chia dodaj 2 łyżki naturalnego kakao i dokładnie wymieszaj.
  5. Przekładanie do pucharkówPrzygotuj 4 pucharki. Przełóż do nich nasiona chia, tworząc 3 warstwy – warstwa biała, warstwa kakaowa i warstwa biała. Na wierzchu każdego deseru ułóż podprażone na suchej patelni orzechy laskowe. Posyp deser startą na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladą. Możesz też udekorować wierzch deseru większymi kawałkami czekolady.

Przełożony do pucharków deser z chia podawaj schłodzony.

Przydatne wskazówki, jak zrobić deser chia

Jeśli chcesz zrobić i zaserwować wyśmienity deser z nasion chia, który przypadnie do gustu każdemu smakoszowi, skorzystaj z poniższych rad:

  • Jeżeli podczas namaczania nasiona chia zbiły się w większe grudki, to wystarczy dokładnie wymieszać bazę deseru. Powstawaniu grudek zapobiega mieszanie nasion w czasie namaczania.
  • Do deseru chia najlepiej pasuje delikatny w smaku miód np. lipowy lub wielokwiatowy. Doskonale smakuje również deser chia z dodatkiem miodów owocowych np. z malinami i syropów miodowych z sokiem owocowym.
  • Miód możesz zastąpić drobnym cukrem – dodaj cukier do letniego mleka, mieszaj do momentu, aż się rozpuści i zalej nasiona chia słodkim mlekiem.
  • Orzechy laskowe (lub inne) możesz wykorzystać nie tylko do dekoracji deseru, ale także dodać do namoczonych w mleku migdałowym nasion chia. Do namoczonych w mleku nasion chia możesz również dodać serek mascarpone lub ser ricotta.
  • Deser z chia doskonale smakuje nie tylko z orzechami i czekoladą, ale także z dodatkiem kawałków owoców oraz musu owocowego np. z mango, ananasa, truskawek, malin lub jagód. Dodając do deseru z chia słodkie owoce, możesz zrezygnować z dodawania miodu. Do dekoracji owocowego deseru z chia możesz wykorzystać świeże listki mięty lub melisy.
  • Latem możesz podawać deser z chia udekorowany owocowym sorbetem lub ulubionymi lodami.

Czytaj też:
Mieszam jogurt z dwoma prostymi składnikami i w 2 minuty mam pyszne i zdrowe śniadanie
Czytaj też:
Ten napój kochają dietetycy. Biorę mrożone jagody i kilka prostych składników