Zwykła kapusta, a smakuje jak najlepsze kotlety. Ten prosty przepis to hit mojej kuchni

Dodano:
Kapusta smażona w cieście Źródło: Shutterstock / Peredniankina
To jedno z najbardziej apetycznych dań z kapusty, a przy tym najprostszych. Kliny w panierce smażone na patelni to stara polska potrawa, która niezmiennie zadziwia jedzących ją po raz pierwszy. Takich „kotletów” nie wstydzę się podać nawet gościom, bo są jedyne w swoim rodzaju.

Chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku – kapusta w panierce to pyszny dodatek do obiadu albo zdrowa przekąska. Przygotowanie jej zajmuje nieco ponad pół godziny, a efekt jest zaskakujący. Zwykłe warzywo w nietypowej formie zawsze cieszy moich domowników i wszystkich tych, dla których przyrządzam to wyjątkowe danie.

Jak zrobić kapustę smażoną w cieście?

Warzywo trzeba najpierw ugotować, przy czym czas w garnku zależy od tego, czy kapusta jest młoda, czy też długo przechowywana. Ta druga wymaga dłuższej obróbki, ale jest równie dobra. Gdy już odcieknie i wystygnie, kroję ją w kliny i pokrywami lekką panierką z mąki kukurydzianej.

Czas przygotowania można nieco skrócić, od razu krojąc warzywo w ósemki i gotując na najmniejszym ogniu przez 5-8 minut. Trzeba jednak uważać, by kawałki nie stały się zbyt miękkie.

Dla urozmaicenia często zmieniam panierkę. Robię ją także z 3/4 szklanki mąki i jajka. Łączę je ze sobą, a następnie dolewam cienkim strumieniem mleko i mieszam, aż powstanie gęste ciasto. W innej wersji biorę 3 jajka i 3 łyżki mąki, przez co na kapuście powstaje bardziej esencjonalna warstwa.

Przepis: Kapusta smażona w cieście

Apetyczne kliny z białej kapusty przygotowane w delikatnej panierce

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
164 w każdej porcji

Składniki

  • 0,7 kg kapusty białej, ewentualnie włoskiej (1/2 główki)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 100 ml mleka 3,2%
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kapustyUsuń zewnętrzne liście kapusty i przekrój ją na pół. Ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru przez 15-20 minut, aż będzie półmiękka. Odłóż na sito, aż odcieknie i przestygnie.
  2. Szykowanie składnikówKażdy kawałek kapustę pokrój na ćwiartki, pozostawiając część głąba, by się nie rozpadły. Przygotuj dość rzadkie ciasto z mąki kukurydzianej i mleka, dolewając je porcjami.
  3. SmażenieOprósz kliny pieprzem, zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor po 2-3 minuty na stronę.

Kapusta w panierce z samych jajek

Ile osób, tyle sposobów przygotowania tego warzywa w cieście. Kilka lat temu ciekawy przepis zaprezentował znany kucharz Tomasz Strzelczyk. Miał akurat młodą kapustę, którą przekroił na 4 części i ugotował przez 10 minut we wrzątku z dodatkiem soli i kilku zgniecionych ząbków czosnku. Kiedy była w garnku, rozmieszał trzepaczką trzy jajka ze szczyptą soli i pieprzu, po czym dorzucił kilka łyżek posiekanego koperku.

Gdy woda z gotowanej kapusty odciekła na durszlaku i ćwiartki przestygły, rozgrzał patelnię i dodał 1-2 łyżki masła. Maczał kawałki w jajkach, a następnie w grubej tartej bułce, układał na patelni i smażył z obu stron w sumie kilka minut, aż nabrały pięknego rumianego koloru.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...