Do kotlecików z kurczaka dorzucam jeden składnik. Znikają z talerzy nim się obejrzę
Gdy łączę mielone mięso z ziemniakami, zawsze używam bulw ugotowanych w wodzie. Ten przepis wymaga jednak, by je usmażyć albo upiec. Ich miąższ zawiera wtedy mniej wilgoci, co świetnie wpływa na konsystencję kotlecików i poprawia ich smak.
Jak zrobić kotleciki z ziemniaków i kurczaka po indonezyjsku?
By przygotować masę na kotlety perkedel, utłuczone kartofle łączy się z mielonym kurczakiem, wołowiną albo wieprzowiną. Następnie doprawia się ją solą i białym pieprzem oraz dodaje prażoną cebulę lub posiekany szczypiorek. Przed smażeniem porcje mieszanki macza się w żółtku albo ubitym jajku.
W oryginalnych przepisach ziemniaki smaży się najpierw na głębokim tłuszczu lub piecze. Ja preferuję przygotowanie ich na patelni z mniejszą ilością oleju. Po rozdrobnieniu mieszam purée z lekkim mięsem drobiowym. Rezygnuję także z tłustej cebuli na rzecz szczypiorku, a czasem dodaję też natkę pietruszki.
Przepis: Kotleciki z ziemniaków i kurczaka
Oryginalne indonezyjskie kotleciki drobiowe ze smażonych ziemniaków
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Azjatycka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 67 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg obranych ziemniaków
- 250 g mielonego mięsa z ud kurczaka
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Smażenie ziemniakówZiemniaki pokrój w kliny i wrzuć na 4 łyżki rozgrzanego oleju. Usmaż je na złoto, ale bez chrupkiej skórki. Odstaw, aż trochę przestygną.
- Mieszanie masyPrzepuść wciąż ciepłe ziemniaki przez praskę, dodaj mielone mięso, szczypiorek, skrobię, cukier, sól i pieprz. Wyrób masę, natłuść dłonie olejem i uformuj niewielkie, lekko spłaszczone kulki. Następnie odstaw je do lodówki na 30-60 minut, by stwardniały.
- Smażenie kotlecikówUbij jajko, po czym maczaj w nim kotleciki i kładź na rozgrzany olej. Smaż po 2-3 minuty na stronę, aż ładnie się zarumienią.
Jak zrobić dobre mielone z kurczaka?
Najprostsze kotleciki z kurczaka najlepiej zrobić z mielonego mięsa z udek, by były soczyste i pełne smaku. Do porcji ważącej pół kilograma dodaję jedno jajko i 2-3 łyżki tartej bułki. Doprawiam solą i czarnym pieprzem, ewentualnie posiekaną natką pietruszki. Zwilżam dłonie i formuję z masy spłaszczone kulki, obtaczam w mące i smażę na gorącym oleju.
Jeśli chcę zrobić mielone w postaci pulpetów, porcje mięsa podsmażam lekko na patelni lub od razu kładę do wrzącego bulionu drobiowego lub warzywnego. Gotuję na małym ogniu przez około 20 minut i są gotowe.
Gdy chcę podać takie pulpety w smacznym sosie, na końcu dodaję śmietanę 18%, którą łączę z łyżką mąki. Nie wlewam jej od razu, tylko hartuję, dodając porcjami gorący bulion. Gdy mieszanka stanie się ciepła, może już trafić do garnka. W ten sposób śmietana się nie zwarzy, a sos będzie zagęszczony.