Do kotlecików z kurczaka dorzucam jeden składnik. Znikają z talerzy nim się obejrzę

Dodano:
Kotleciki z kurczaka z ziemniakami Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Kotlecików z kurczaka nigdy nie mam dość, bo można je przygotować na dziesiątki sposobów. Gdy znalazłam przepis na indonezyjską wersję, od razu musiałam go wypróbować. Usmażone kuleczki wyszły wyjątkowo pyszne i zwarte, dzięki innemu sposobowi przygotowania.

Gdy łączę mielone mięso z ziemniakami, zawsze używam bulw ugotowanych w wodzie. Ten przepis wymaga jednak, by je usmażyć albo upiec. Ich miąższ zawiera wtedy mniej wilgoci, co świetnie wpływa na konsystencję kotlecików i poprawia ich smak.

Jak zrobić kotleciki z ziemniaków i kurczaka po indonezyjsku?

By przygotować masę na kotlety perkedel, utłuczone kartofle łączy się z mielonym kurczakiem, wołowiną albo wieprzowiną. Następnie doprawia się ją solą i białym pieprzem oraz dodaje prażoną cebulę lub posiekany szczypiorek. Przed smażeniem porcje mieszanki macza się w żółtku albo ubitym jajku.

W oryginalnych przepisach ziemniaki smaży się najpierw na głębokim tłuszczu lub piecze. Ja preferuję przygotowanie ich na patelni z mniejszą ilością oleju. Po rozdrobnieniu mieszam purée z lekkim mięsem drobiowym. Rezygnuję także z tłustej cebuli na rzecz szczypiorku, a czasem dodaję też natkę pietruszki.

Przepis: Kotleciki z ziemniaków i kurczaka

Oryginalne indonezyjskie kotleciki drobiowe ze smażonych ziemniaków

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Azjatycka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
67 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg obranych ziemniaków
  • 250 g mielonego mięsa z ud kurczaka
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Smażenie ziemniakówZiemniaki pokrój w kliny i wrzuć na 4 łyżki rozgrzanego oleju. Usmaż je na złoto, ale bez chrupkiej skórki. Odstaw, aż trochę przestygną.
  2. Mieszanie masyPrzepuść wciąż ciepłe ziemniaki przez praskę, dodaj mielone mięso, szczypiorek, skrobię, cukier, sól i pieprz. Wyrób masę, natłuść dłonie olejem i uformuj niewielkie, lekko spłaszczone kulki. Następnie odstaw je do lodówki na 30-60 minut, by stwardniały.
  3. Smażenie kotlecikówUbij jajko, po czym maczaj w nim kotleciki i kładź na rozgrzany olej. Smaż po 2-3 minuty na stronę, aż ładnie się zarumienią.

Jak zrobić dobre mielone z kurczaka?

Najprostsze kotleciki z kurczaka najlepiej zrobić z mielonego mięsa z udek, by były soczyste i pełne smaku. Do porcji ważącej pół kilograma dodaję jedno jajko i 2-3 łyżki tartej bułki. Doprawiam solą i czarnym pieprzem, ewentualnie posiekaną natką pietruszki. Zwilżam dłonie i formuję z masy spłaszczone kulki, obtaczam w mące i smażę na gorącym oleju.

Jeśli chcę zrobić mielone w postaci pulpetów, porcje mięsa podsmażam lekko na patelni lub od razu kładę do wrzącego bulionu drobiowego lub warzywnego. Gotuję na małym ogniu przez około 20 minut i są gotowe.

Gdy chcę podać takie pulpety w smacznym sosie, na końcu dodaję śmietanę 18%, którą łączę z łyżką mąki. Nie wlewam jej od razu, tylko hartuję, dodając porcjami gorący bulion. Gdy mieszanka stanie się ciepła, może już trafić do garnka. W ten sposób śmietana się nie zwarzy, a sos będzie zagęszczony.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...