Owijam szparagi ciastem francuskim i piekę. Po 15 minutach mam przekąskę jak z restauracji
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Owijam szparagi ciastem francuskim i piekę. Po 15 minutach mam przekąskę jak z restauracji

Dodano: 
Szparagi w cieście francuskim
Szparagi w cieście francuskim Źródło:Shutterstock / Brent Hofacker
Sezon na szparagi trwa krótko, warto więc się nimi nasycić. Dziś zapraszam was na prostą przekąskę, do przygotowania której potrzebne jest też ciasto francuskie. Robi się ją 5 minut, a piecze kwadrans.

Jedni szparagi uwielbiają, inni uważają, że nie smakują jakoś nadzwyczajnie. Wszystko oczywiście jest kwestią gustu, ale też sposobu przyrządzenia. Nawet najlepszy produkt można bowiem zmarnować, a z prostego wyczarować coś przepysznego. Dziś postaramy się, by szparagi jak najlepiej zareklamowały się na waszych talerzach. Będą nie tylko pięknie wyglądały, ale też doskonale smakowały.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi to warzywo nie tylko smaczne, ale też pełne wartościowych składników. Wśród nich warto wymienić błonnik, który doskonale wpływa na przewód pokarmowy, przemianę materii i naszą wagę. Warzywo to zawiera również witaminy: A, C, E, K i B6, a także kwas foliowy, potas, miedź i żelazo. Z tego względu zwiększa odporność, poprawia wzrok, dobrze działa na serce i układ nerwowy. Poza tym szparagi są niskokaloryczne, można je więc jeść zupełnie bezkarnie.

Jak zrobić szparagi pieczone w cieście francuskim?

Przed pieczeniem szparagów nie trzeba obgotowywać. Warto jednak posmarować je olejem, by zbytnio nie wyschły.

Przepis: Szparagi pieczone w cieście francuskim

Szybka przekąska z ciasta francuskiego i szparagów

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 150 g ciasta francuskiego
  • 6 plastrów szynki gotowanej lub parmeńskiej
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie szparagówSzparagi umyj, osusz, odłam twarde końcówki. Szparagi oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem i lekko je przemieszaj dłonią, by dokładnie pokryły się dodatkami.
  2. Krojenie ciasta i zawijanie szparagówCiasto francuskie pokrój na 6 kwadratów o wielkości ok. 10x10 cm. Na każdym kawałku ciasta połóż plaster szynki, a potem plaster sera żółtego. Na każdym tak przygotowanym pakiecie kładź po przekątnej kwadratu po 3-4 szparagi. Owiń je serem i szynką, a potem zlep nad nimi rogi ciasta.
  3. Pieczenie przekąskiPrzygotowane szparagi w cieście ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem. Przekąskę piecz 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Kwadrat ciasta francuskiego możesz też posmarować doprawionym twarożkiem kanapkowym.

Wskazówki dotyczące przyrządzania szparagów

Szparagi występują w trzech wersjach kolorystycznych: białej, zielonej i rzadszej fioletowej. Różnią się nie tylko wyglądem, ale też delikatnością, a w związku z tym także sposobem przyrządzania.

  • Szparagi białe i fioletowe zwykle trzeba obierać, bo mają grubszą skórkę. Szparagi zielone zwykle nie wymagają obierania.
  • Przed przyrządzaniem szparagów warto usunąć ich twarde końcówki. Najlepszym sposobem na to jest wygięcie szparaga. Wówczas warzywo złamie się dokładnie tam, gdzie zaczyna robić się włókniste.
  • Szparagi można przyrządzać na wiele sposobów. Wymagają ok. 5-10 minut gotowania, 7-10 minut smażenia, ok. 20 minut pieczenia w 200 stopniach Celsjusza i 8-10 minut grillowania. Dłuższe czasy przewidziane są dla szparagów białych.

Czytaj też:
Tarta ze szparagami będzie hitem na niejednym stole. Obłędnie wygląda i smakuje
Czytaj też:
Ekspresowe szparagi z patelni. Wystarczą 3 składniki i 5 minut smażenia, aby cieszyć się tym pysznym daniem