Rozgniatam wczorajsze ziemniaki i dodaję garść liści. Te zielone kopytka pachną wiosną
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Rozgniatam wczorajsze ziemniaki i dodaję garść liści. Te zielone kopytka pachną wiosną

Dodano: 
Składniki na kopytka
Składniki na kopytka Źródło:Shutterstock / Zuzana Fajmonova
Uwielbiam kopytka. I to nie jako dodatek do obiadu, choć takie też są smaczne, ale jako samodzielne danie. Ostatnio miałam ochotę je ulepszyć i dodałam garść liści. Wyszły pyszne i orzeźwiające.

Kopytka to jedne z łatwiejszych klusek, które robi się z ziemniaków. Dużą ich zaletą jest fakt, że można je spokojnie zrobić z ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Jak tak zawsze robię, bo są o wiele smaczniejsze, niż ziemniaki odgrzane na patelni czy w kuchence mikrofalowej. A, że przyrządzam je dość często, postanowiłam co nieco je odmienić. I uważam, że dodanie do masy ziemniaczanej liści szpinaku to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Kopytka wyszły apetyczne i bardzo smaczne.

Czym można zabarwić kopytka?

Choć zmiana koloru kopytek może się wydawać czymś zbędnym, to dla odmiany, warto to czasami zrobić. Takie kopytka z koloryzującym dodatkiem zyskają nie tylko atrakcyjny wygląd, ale też ciekawy smak. Do barwienia kopytek można użyć kurkumy, która silnie barwi potrawy, a jej smak nie jest zbyt wyczuwalny w daniu. Takie żółte kopytka będą doskonale prezentować się na talerzu. Smak i kolor kopytek można też odmienić dodatkami o czerwonej barwie. Tu dobrze sprawdzą się 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, trochę mielonej, słodkiej papryki czy zmiksowane pomidory suszone. Jeśli zaś chcesz zabarwić kopytka na zielono, możesz tak, jak ja użyć szpinaku, ewentualnie jarmużu czy rukoli. Składniki, które nie mają gładkiej konsystencji, przed dodaniem do masy ziemniaczanej najlepiej zblenduj z jajkiem.

Jak zrobić zielone kopytka?

Kopytka robię z wczorajszych ziemniaków, których zwykle wcześniej nie rozdrabniam. By więc ułatwić sobie to zadanie, podgrzewam je uprzednio w kuchence mikrofalowej. Na ciepło o wiele łatwiej przecisnąć je przez praskę do ziemniaków lub rozgnieść tłuczkiem.

Przepis: Zielone kopytka

Kopytka z dodatkiem szpinaku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g gotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 50 g świeżych liści szpinaku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówZiemniaki wytłucz tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Liście szpinaku opłucz, osusz, lekko posiekaj, zblenduj z żółtkiem na gładką masę. Dodaj do ziemniaków.
  2. Zagniatanie ciastaDo ziemniaków dodaj też mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sporą szczyptę soli. Składniki wymieszaj i szybko zagnieć.
  3. Krojenie i gotowanie klusekMasę ziemniaczaną podziel na 3-4 części. Podsypując mąką, z każdej uformuj podłużny wałek, lekko spłaszcz go dłonią. Wałek pokrój z ukosa na kluski. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj minutę, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Wskazówka: Do przygotowania zielonych kopytek możesz też wykorzystać szpinak mrożony. Trzeba go wcześniej rozmrozić, dokładnie odcisnąć i dopiero wtedy zblendować z jajkiem.

Z czym podać kopytka?

Kopytka są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, zwłaszcza tych z sosami. Warto je więc podać np. z duszonym mięsem, gulaszem. Dobrze też smakują z sosem pieczarkowym czy pomidorowym. Ja lubię je z minimalną ilością dodatków. Dlatego najchętniej zjadam kopytka polane masłem podgrzanym z dodatkiem ziół, np. tymianku, szałwii. Smaczne są też kopytka z tartą bułką zrumienioną na maśle albo okraszone cebulą i kiełbasą.

Czytaj też:
Biorę gotowe kopytka i dodaję dwa składniki. Rewelacyjny obiad w 10 minut
Czytaj też:
Wsypuję do ciasta 2 łyżki tej kaszy. Kopytka zawsze wychodzą pulchne i delikatne