Posypuję nią rabarbar i jabłka. Wstawiam do piekarnika i po 30 minutach zajadamy się deserem
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Posypuję nią rabarbar i jabłka. Wstawiam do piekarnika i po 30 minutach zajadamy się deserem

Dodano: 
Crumble z rabarbarem i jabłkami
Crumble z rabarbarem i jabłkami Źródło:Shutterstock / hlphoto
Ruszył sezon na rabarbar. Warto więc wykorzystać to warzywo w kuchni i przygotować z niego coś pysznego. Moja rodzina najbardziej lubi szybki deser z ciastem. Ja też go uwielbiam, bo mało przy nim pracy.

Wraz z nadejściem wiosny w naszej kuchni pojawiają się nowe możliwości. Możemy bowiem sięgać po sezonowe produkty i przygotowywać z nich różne smakołyki. W moim ogrodzie już rośnie rabarbar, za którym ogólnie nie przepadam. Jednak ani ja, ani moja rodzina nie potrafimy sobie odmówić deseru z jego dodatkiem. Jest nim rabarbar zapiekany pod kruszonką.

Kilka słów o rabarbarze

Rabarbar to roślina z rodziny rdestowatych, uprawiana ze względu na jadalne łodygi. Ich kwaśny smak sprawia, że rabarbar traktujemy w kuchni, jak owoc. A więc gotujemy z niego kompoty i robimy dżemy, dodajemy go też do racuchów, ciast i deserów.

Rabarbar jest bogaty w błonnik i witaminę K, a także w substancje o działaniu przeciwutleniającym. Te ostatnie korzystnie wpływają na serce, chronią przed stanami zapalnymi, cukrzycą i nowotworami. Rabarbar zawiera też sporo kwasu szczawiowego. W jego liściach jest na tyle wysoki poziom tego związku, że są one uznawane za trujące. Łodygi natomiast są bezpieczne do jedzenia.

Jak zrobić rabarbar zapiekany pod kruszonką?

Ponieważ rabarbar jest dość kwaśny, zwykle łączę go z innymi owocami. Tym razem zrobiłam crumble rabarbarowe z dodatkiem jabłek.

Przepis: Crumble z rabarbarem i jabłkami

Rabarbar i jabłka zapiekane pod słodką kruszonką

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 2-3 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • masło do formy

Na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki, najlepiej krupczatki
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówRabarbar oczyść, umyj, pokrój na nieduże kawałki (o długości 2-3 cm). Jabłka umyj, obierz, pokrój w sporą kostkę. Owoce wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem. Żaroodporną formę wysmaruj masłem, przesyp do niej owoce.
  2. Przygotowanie ciasta i pieczenie deseruZ podanych składników przygotuj kruszonkę, posyp nią owoce. Naczynie z owocami i ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Całość piecz ok. 30 minut. Przed podaniem odczekaj 5 minut.

Wskazówka: Część mąki możesz zastąpić mielonymi orzechami, wtedy deser zyska ciekawszy smak.

Jak jeść i podawać crumble?

Crumble to rodzaj deseru, który najłatwiej jeść łyżeczką lub widelczykiem. Można go przygotować w dużym naczyniu do zapiekania, jednak o wiele łatwiej go podać, gdy upiecze się go w małych naczyniach, na jedną porcję. Crumble najlepiej smakuje podane na ciepło, np. z kulką lodów czy odrobiną bitej śmietany.

Czytaj też:
Wiosną robię racuchy z tym sezonowym przysmakiem. Wychodzą orzeźwiające i pyszne
Czytaj też:
Już sezon na rabarbar. Odkryj propozycje dań. Z tego zdrowego warzywa zrobisz nie tylko kompot