Do mielonego dorzucam jeden kwaśny dodatek. Te mięsne kulki znikają szybciej, niż je smażę

Dodano:
Kofty mięsne z kiszoną kapustą Źródło: Shutterstock / Catherine Murray
Uwielbiam zestawienie mięsa z kiszoną kapustą. W tych kulkach smakuje wyjątkowo, choć przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie zabiera pół godziny. Gdy podaję kofty do obiadu, znikają w kilka chwil.

Kofty to nie tylko mielone szaszłyki i podłużne kotleciki. Mogą mieć kształt kuleczek, a obok mięsa zawierać zdrowe warzywa. Przyrządzam je z wieprzowiny z popularną kiszonką. Zamiast ciężkiej mieszanki przypraw biorę tylko niezbędne dodatki, z którymi danie smakuje obłędnie.

Jak zrobić kofty wieprzowe z kapustą kiszoną?

Do przygotowania tych kulek biorę zwykle mielony antrykot, łopatkę lub mostek wieprzowy. Łączę go z posiekaną kiszoną kapustą i cebulą, a doprawiam solą, pieprzem i kminkiem. Ten składnik podkręca smak i ułatwia trawienie potrawy, ale nie każdy go lubi, więc nie jest obowiązkowy.

Spoiwem w masie są jajka, całość wiąże też tarta bułka. Jeśli tylko mam w domu japońską wersję o nazwie panko, chętnie używam właśnie jej. Jest delikatniejsza i bardziej chrupiąca po usmażeniu niż zwykła, przez co moje mielone kotleciki stają się wyjątkowo apetyczne.

Panko rozdrabniam najwyżej przez kilka sekund w młynku do kawy albo malakserze, by zmniejszyć jego pokaźne okruchy. Dosypuję je do masy, a także panieruję kofty po obtoczeniu w mące i zanurzeniu w jajku. Smażę je krótko i po pięciu minutach od wyjęcia z oleju są już gotowe do jedzenia.

Przepis: Kofty wieprzowe z kapustą kiszoną

Pyszne mięsno-warzywne kulki w chrupiącej panierce.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
32
Liczba kalorii
69 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki tartej bułki panko
  • 1 łyżeczka całego lub mielonego kminku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie masyOdciśnij kapustę i posiekaj jak najdrobniej, podobnie jak cebulę. Rozkłóć 2 jajka, dodaj mięso, kapustę, cebulę, sól, pieprz i kminek, jeśli go używasz. Dosyp około 1/2 szklanki tartej bułki lub więcej do uzyskania zwartej masy. Uformuj z niej kulki o średnicy 2-3 centymetry.
  2. SmażenieRozgrzej w głębokim rondlu 5-centymetrową warstwę oleju. Obtaczaj kulki w mące, maczaj w pozostałym jajku, panieruj w reszcie tartej bułki i kładź na olej po około 10 kulek naraz. Smaż przez 2-4 minuty, w razie konieczności obracając je w połowie tego czasu. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej na papierowe ręczniki, by odsączyć tłuszcz.

Kofty wieprzowe z kapustą kiszoną – wskazówki

Do masy na kofty dokładam surowe dodatki, bo wybieram dobrze ukiszoną, miękką kapustę oraz cebulę cukrową. W innym przypadku warzywa najpierw podsmażam.

Mielone z tego przepisu można piec. Wystarczy im około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kulek nie pokrywam wtedy mąką i jajkiem, tylko samym panko. Układam je na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia, spryskuję olejem i piekę, aż będą rumiane.

Danie można przygotować w wersji wegańskiej, używając roślinnego mielonego. Masę przygotowuje się dokładnie tak samo; niczym nie różni się też smażenie kotlecików.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...