Zamiast włoskiej robię tę francuską pizzę bez drożdży. Cienka, kremowa i znika w kilka minut
Takie placki z chlebowego ciasta są popularne w Alzacji, a także rejonach Niemiec graniczących z tym francuskim regionem. Stąd dwie nazwy dania – tarte flambée oraz Flammkuchen. Obie oznaczają ciasto z płomieni, bo przyrządzano je w kamiennym piecu. Baza potrawy nie zawiera drożdży i jest tak cienka, że szybko się piecze, uzyskując maksymalną chrupkość. Wystarczy parę dodatków, by nie móc oderwać się od talerza.
Jak zrobić alzacką pizzę z serem i brokułami?
Ciasto na tę pizzę robię jedynie z oliwą, po czym odkładam na pół godziny. To poprawia jego konsystencję i sprawia, że nie kurczy się przy wałkowaniu. Gdy jednak bardzo się spieszę, rezygnuję z czekania i mam posiłek gotowy w pół godziny.
W oryginalnym przepisie surowy placek smaruje się crème fraîche. Ponieważ jednak gęsta francuska śmietana jest trudna do kupienia, zastępuję ją tą polską o zawartości 18% tłuszczu. To nawet dobrze, bo krajowa ma nawet dwukrotnie mniej tego wysokokalorycznego składnika.
Na śmietanę kładę surową cebulę i zblanszowane różyczki brokułu, posypuję serem i zapiekam. Zwykle używam goudy albo emmentalera, ale można wybrać bardziej tradycyjne opcje, jak gruyere czy munster. Choć w pierwotnej recepturze nigdy nie było sera, teraz jest bardzo popularny i sprawia, że całość jest jeszcze pyszniejsza.
Przepis: Alzacka pizza z serem i brokułami
Pyszny placek bez drożdży z sosem śmietanowym, warzywami i serem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 261 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Na wierzch:
- 1 mały brokuł
- 1 duża cebula
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% tłuszczu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 100 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPodziel brokuła na małe różyczki, wrzuć do wrzątku na 2-3 minuty, po czym przełóż do zimnej wody, schłódź i dobrze osącz. Pokrój cebulę w piórka. Śmietanę wymieszaj z gałką muszkatołową i dopraw solą oraz pieprzem.
- Mieszanie ciastaWymieszaj mąkę, sól, wodę i oliwę. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez kilka minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło. Nastaw piekarnik na 220 stopni.
- Wałkowanie plackówPodziel ciasto na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na pergaminie do pieczenia na cieniutki placek. Posmaruj oba śmietaną, pozostawiając niewielki margines. Na wierzchu rozłóż równomiernie cebulę i brokuły, a następnie posyp serem.
- PieczeniePrzełóż placek razem z pergaminem na gorącą blachę i piecz przez 12-15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące, a nadzienie gorące.
Pizza alzacka – dodatki
W najbardziej znanych wersjach tego dania występuje składnik mięsny w postaci surowego wędzonego boczku. Kroi się go w cienkie paski lub kostkę i kładzie na cebuli, by tłuszcz wytopił się z niego podczas pieczenia. Do serowej wersji alzackiej pizzy dobrze jest podsmażyć boczek przez 2-3 minuty na suchej patelni, aż stanie się przezroczysty, po czym wyłożyć na cebulę.
Na placku można położyć podsmażone plasterki pieczarek, a w sezonie – borowików albo kurek, a także różne kombinacje dodatków. Warte polecenia jest m.in. połączenie boczku z cebulą i grzybami leśnymi, gruszki z gorgonzolą, koziego sera z miodem czy fety z porem i dynią.