Już nie polski, a włoski kapuśniak. Ta zupa z kiszonej kapusty zrobiła u mnie furorę tej jesieni
Zupa jota to potrawa z południa Europy, znad Adriatyku. Wywodzi się z włoskiej części Półwyspu Istria, ale jest też popularna w tej chorwackiej i słoweńskiej. Oprócz lokalnej odmiany fasoli zawiera ziemniaki, dodatki mięsne i przyprawy, z którymi jest wyjątkowa. Polecam ją na pożywny i rozgrzewający obiad idealny na chłodny dzień.
Jak zrobić włoską zupę z kiszonej kapusty?
Tradycyjne składniki tej zupy to kiszona kapusta albo rzepa, fasola, ziemniaki, boczek i żeberka. Ja jednak rezygnuję z tych mięs i dodaję dobrą wędzoną kiełbasę. Kiszonkę można przepłukać, jeśli jest za kwaśna, jednak ja tego nigdy nie robię, bo najcenniejsze dla zdrowia związki są w jej soku.
Do potrawy staram się brać fasolę borlotti, która jest też nazywana żurawinową i ma jasny lub beżowy kolor z bordowymi cętkami. Wzorki niestety bledną podczas gotowania, a całość przybiera barwę brudnego różu. Gdy pierwszy raz przygotowałam suche nasiona, byłam rozczarowana ich wyglądem, ale nie smakiem. Jeśli brakuje mi czasu, kupuję gotowe w kartoniku albo puszce.
Zupę doprawiam czosnkiem i całym lub mielonym kminkiem, który ułatwia trawienie i nadaje daniu przyjemny, ale niezbyt mocny aromat.
Przepis: Włoska zupa z kiszonej kapusty
Pyszne jednogarnkowe danie z ziemniakami, fasolą i kiełbasą
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 263 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 400 g ugotowanych nasion fasoli borlotti
- 400 g ziemniaków
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki nasion kminku
- 1-1,5 litra bulionu lub wody
- 2 łyżki mąki
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOsącz fasolę. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, a kapustę i cebulę posiekaj. Potnij kiełbasę w plasterki lub półplasterki. Zagotuj bulion.
- Duszenie kapustyWłóż kapustę z kminkiem do rondelka, wlej na dno trochę wody i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż zmięknie.
- Gotowanie zupyW tym czasie rozgrzej połowę oliwy w garnku z grubym dnem i podsmażaj cebulę przez 5-7 minut, aż będzie miękka i szklista. Wrzuć liście laurowe i kiełbasę, podgrzewaj przez 2-3 minuty, po czym dołóż fasolę i ziemniaki. Wlej gorący bulion, dopraw do smaku solą i gotuj około 20 minut. Gdy kartofle będą już miękkie, dodaj kapustę i gotuj jeszcze 2 minuty.
- Zagęszczanie daniaRozgrzej na patelni resztę oleju i wrzuć lekko zgnieciony ząbek czosnku. Podgrzewaj, aż się zarumieni, wyjmij i wsyp przesianą mąkę. Mieszaj przez kilka minut, a gdy lekko się zazłoci, przełóż zasmażkę do zupy, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze około 5 minut.
Jak zrobić zupę jota z suchej fasoli?
Gdy mam więcej czasu, używam do tej zupy suszonej fasoli, którą moczę przez noc w dużej ilości wody. Zmieniam ją co najmniej dwa razy i dodaję świeżą porcję także przed postawieniem na gazie, co wypłukuje z niej gazotwórcze związki.
Nasiona gotuję przez około 90 minut z liściem laurowym (później do dania dodaję tylko jeden) i solę dopiero pod koniec. Dokładam ziemniaki i gotuję kolejne 15 minut. Następnie odcedzam oba składniki i przekładam do posmażonej cebuli z kiełbasą. Wlewam bulion i podgrzewam jeszcze przez około pół godziny.
Są również wariacje przepisu, w których fasolę z ziemniakami dodaje się do duszonej kapusty wraz z wodą z gotowania, a nawet część tej mieszanki blenduje, by zagęścić całość. Wtedy trzeba jednak zmniejszyć dodatek bulionu.