Pasta z dwóch składników wychodzi o niebo lepsza niż sklepowa. Sekretem smaku jest kwadrans na patelni
Pasty serowe ze świeżymi warzywami robi się najszybciej, ale są jeszcze lepsze, gdy surowe składniki usmaży się lub upiecze. Tak przygotowuję wstępnie paprykę i pomidory. W tej paście z fety wykorzystuję drugi produkt, a całość doprawiam skromnie kilkoma dodatkami. To zupełne wystarczy, by zachwycić się kanapkami z tym smarowidłem.
Jak zrobić pastę z fety i smażonych pomidorów?
Najlepsza wychodzi z pachnących pomidorów, najlepiej z targu zamiast z dyskontu czy supermarketu. Zdejmuję z nich skórki i podsmażam miąższ na oliwie z syropem z agawy, by zmiękł, a woda odparowała. Przyrządzone w ten sposób mają wyjątkowo dużo nut umami, czyli mięsno-serowo-bulionowych.
Zagęszczone warzywo łączę z fetą, a słony smak przełamuję odrobiną octu z białego albo czerwonego wina. Do tej kompozycji można dołożyć czosnek i zioła, na przykład bazylię czy oregano, ale jest świetna również bez nich.
Przepis: Pasta z fety i smażonych pomidorów
Pyszne smarowidło do pieczywa i dip do krakersów czy warzyw
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 232 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu z agawy lub cukru
- sól i pieprz
- 200 g fety
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka bazylii (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Smażenie pomidorówSparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć pomidory i wlej syrop albo wsyp cukier. Smaż przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż odparuje większość soku, a następnie ostudź.
- Mieszanie pastyPokrusz fetę na kawałki, dodaj pomidory i ocet winny. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła, jeśli używasz tych składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Z czym zrobić pastę z fety?
Do tego słonawego sera pasuje wiele smacznych i zdrowych produktów. Oprócz pomidorów z patelni albo piekarnika do pasty z fety można dołożyć składniki takie, jak:
- suszone pomidory,
- grillowana, smażona lub pieczona papryka,
- smażone albo pieczone różyczki brokułu,
- zielone czy czarne oliwki,
- awokado z cytryną,
- duszony szpinak z czosnkiem,
- cebula świeża bądź smażona,
- posiekany szczypiorek i ewentualnie natka pietruszki,
- karmelizowany czosnek z majerankiem,
- pieczony burak,
- jajka na twardo,
- ugotowana biała fasola,
- ciecierzyca z puszki,
- groszek konserwowy,
- tuńczyk z puszki,
- makrela w pomidorach z puszki,
- zielone bądź czerwone pesto,
- pasta paprykowa ajwar.
Bardziej kremowe smarowidło można uzyskać, mieszając fetę z gęstym jogurtem albo serkiem śmietankowym, a także z mascarpone lub ricottą. Natomiast lżejsze i bardzo popularne połączenie to feta z twarogiem, najlepiej półtłustym.