Zamiast w śmietanie duszę kurczaka w lekkim sosie. Smakuje wszystkim, zwłaszcza moim domownikom

Dodano:
Kurczak duszony w pomidorach Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Uwielbiam kurczaka w bogatych sosach, ale jest często za ciężki na zwykły obiad. Jeśli chcę podać także surówkę i kaszę, używam niskotłuszczowych dodatków do mięsa. Ten prosty przepis wyjątkowo przypadł wszystkim do gustu.

Duszone mięso drobiowe w aromatycznym sosie to zawsze dobry pomysł na obiad. Proste połączenie kurczaka z pomidorami, cebulą i czosnkiem ma w sobie ten smak, któremu trudno się oprzeć.

Receptura tego dania wywodzi się z kuchni rumuńskiej, ale równie dobrze mogłaby to być polska potrawa, bo składa się z samych dobrze znajomych produktów. Inny jest tylko sposób przyrządzania, dzięki czemu całość jest tak wyjątkowa.

Jak zrobić kurczaka po rumuńsku?

Potrawka z kurczaka w pomidorach jest znana w Rumunii jako ostropel de pui. Tradycyjnie przyrządza się ją z kawałków całej tuszy lub elementów ze skórą i kością. Nowoczesne wersje z chudym mięsem są lżej strawne i tak samo pyszne. Ja używam filetów z piersi drobiowych, które zwyczajowo zrumieniam przed duszeniem.

Gdy robię resztę dania, cebuli i czosnku nie smażę jak zwykle, tylko podlewam wodą. Świeżymi zgniecionymi ząbkami doprawiam także całość na końcu przyrządzania. Inne dodatki smakowe to liść laurowy i natka pietruszki. Nie ma ich wiele, dzięki czemu nie przytłaczają swoim aromatem delikatnego mięsa.

Do garnka dokładam też passatę pomidorową, by sos miał aksamitną konsystencję. Można jednak użyć tego warzywa w innej postaci i efekt też będzie dobry.

Przepis: Kurczak po rumuńsku w pomidorach

Delikatne mięso z piersi drobiowej w aromatycznym sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Rumuńska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
234 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg filetu z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 1 liść laurowy
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie kurczakaPokrój mięso na kawałki, oprósz solą i pieprzem. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż 7-8 minut, aż się zrumienią. Zdejmij na talerz i odstaw na bok.
  2. Szykowanie sosuPosiekaj cebulę i zgnieć czosnek, a bulion zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj na patelnię cebulę i połowę czosnku. Duś 7-8 minut, dolewając po łyżce gorącej wody, by warzywa się nie przypaliły. Gdy się przyrumienią, dołóż kurczaka, gorący bulion i liść laurowy. Doprowadź całość do wrzenia i wlej przecier. Jeżeli sos nie pokrywa kurczaka, wlej więcej bulionu lub wody.
  3. Gotowanie daniaPrzykryj patelnię i duś potrawę 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie. Dorzuć resztę czosnku i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z natką pietruszki.

Danie serwuj z ulubionym dodatkiem – najlepiej z kaszą, ryżem, gotowanymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym.

Jakie pomidory do duszonego kurczaka?

W tym daniu sprawdzi się każda forma pomidorów, zarówno świeża, jak i przetwory ze słoika czy puszki. Ilość tego dodatku zależy od zawartości wody. Można wybrać pomidory:

  • surowe – mają mnóstwo smaku, który warto pogłębić przez podsmażenie,
  • krojone – nie są zmiksowane, dzięki czemu wzbogacają konsystencję sosu,
  • całe z puszki – warto zmiksować je i podsmażyć podobnie, jak te krojone,
  • przecier – powstaje z miąższu pomidorów bez skórek i pestek oraz bez zagęszczania,
  • passata – aksamitna postać przecieru, która jest od niego nieco rzadsza,
  • koncentrat – najbardziej gładka i skondensowane pasta, zwykle dość kwaśna.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...