Nie kupuję już past ze słoika. To domowe pesto w 5 minut bije na głowę sklepowe

Dodano:
Czerwone pesto Źródło: Shutterstock / CGissemann
To smarowidło do pieczywa można robić z zamkniętymi oczami. Wystarczy sięgnąć do lodówki i szafek, zmieszać produkty i zblendować. Aż trudno uwierzyć, że tak łatwo i szybko można mieć obłędną pastę.

Po co kupować sos pesto, skoro domowy smakuje jak mistrzostwo świata? Tak jest przynajmniej w przypadku tego przepisu, który należy do moich ulubionych. Aby pasta miała wyjątkowy smak, podkręcam go kilkoma prostymi składnikami. Nie zapominam o parmezanie i orzechach, dzięki którym staje się bardziej treściwa i sycąca.

Czy do pesto można dodać orzechy nerkowca?

Klasyczne pesto w wersji czerwonej czy zielonej zawsze zawiera orzechy, ale są to drogie u nas piniowce. Zamiast nich chętnie dodaję inne nasiona o kremowej konsystencji, czyli nerkowce.

Ponieważ mają miękki miąższ, mogę miksować je na sucho w pastach takich, jak ta w przepisie. Jeszcze lepiej smakują, gdy najpierw podprażam je na niezbyt dużym ogniu na patelni albo w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni, co jednak trwa dłużej.

Gdy chcę mieć maksymalnie kremowe smarowidło, orzechy nerkowca namaczam. Zalewam w słoiku przegotowaną wodzą, by były nią przykryte. Zamykam i wstawiam do lodówki na 2-4 godziny albo na całą noc. Potem wystarczy je odsączyć i przepłukać wodą.

Jak zrobić czerwone pesto z orzechami?

Głównym składnikiem są suszone pomidory w zalewie olejowej. Ponieważ zmienia ona smak pasty, pozbywam się jej i osączam połówki na papierowych ręcznikach. Wtedy mogę dołożyć właściwą ilość oliwy z oliwek i parmezanu, a masa nie staje się za tłusta.

Całość balansuję koncentratem pomidorowym, octem balsamicznym i słodkim syropem, natomiast delikatny aromat zapewnia tymianek. Produktów nie miksuję zbyt gładko, bo lubię czuć pod zębem cząstki warzywa.

Przepis: Czerwone pesto z nerkowcami

Smakowita śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
155 w każdej porcji

Składniki

  • 200 suszonych pomidorów z oleju
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy albo cukru
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOdsącz dobrze pomidory z oleju i pokrój na mniejsze kawałki. Przepuść czosnek przez praskę.
  2. BlendowanieWłóż do malaksera albo miski pokrojone pomidory, orzechy i czosnek. Dodaj oliwę, koncentrat i ocet, po czym zmiksuj dość grubo na masę. Dołóż parmezan i tymianek, dopraw do smaku pieprzem.

Do czego można używać pesto?

To nie tylko pyszne i zdrowe smarowidło do chleba, dodatek do pizzy i grzanek oraz kompletny sos do makaronu. Pesto dokładam także do innych past, na przykład z fasoli lub ciecierzycy, z jajek na twardo albo twarogu.

Czerwonego miksu używam jako przyprawy do sosów sałatkowych i tych na ciepło, zup, zapiekanek z ziemniakami, mięsem i warzywami. Sprawdza się również do marynat oraz farszów do wytrawnych wypieków, naleśników i kurczaka. To tylko kilka z możliwości, a jest ich mnóstwo.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...