To jajka zdetronizowały klasyczny omlet. Robię je w 10 minut i są obłędnie chrupiące
Śniadanie z jajkami nie musi być nudne. Omlet po tajsku (khai jiao) niczym nie przypomina dobrze znanego placka. Wystarczy spróbować, by zachwycić się jego konsystencją i smakiem. Wbrew pozorom przygotowanie tej potrawy jest łatwe i szybkie. Z tym przepisem zawsze jest udana.
Jak zrobić tajski omlet?
To danie ma charakterystyczny nitkowaty wygląd, co wynika ze specjalnego sposobu przyrządzania. Masę na omlet trzeba dobrze spienić, po czym nalewać z wysoka na gorący olej. Robi się go w woku albo garnku, bo potrzebna jest warstwa 2-3 centymetrów tłuszczu.
Olej trzeba rozgrzać prawie do punktu dymienia, by jajko ścinało się błyskawicznie i wchłaniało jak najmniej tłuszczu. W ten sposób smażenie placka trwa tylko pół minuty na stronę.
Żeby danie dobrze wyszło, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. W ich zestaleniu pomaga mąka kukurydziana. Kolejnym składnikiem jest ocet ryżowy. Zamiast niego można jednak wziąć ten winny albo sok z limonki.
W potrawie używa się tradycyjnie także sosu rybnego, ale stosowanym zamiennikiem jest również sos sojowy. To już wszystkie produkty, jednak do masy można dołożyć jeszcze do 1/2 szklanki świeżych dodatków, na przykład posiekanego szczypiorku, kostek cebuli, kawałków pomidorów czy plasterków marynowanego czosnku.
Przepis: Tajski omlet
Chrupiący placek jajeczny z miękkim wnętrzem jest popularnym daniem w Tajlandii
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tajska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 294
Składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 0,5 litra oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWymieszaj ocet z sosem sojowym, po czym dodaj mąkę i połącz składniki, by nie było grudek. Wlej olej do woka albo garnka i ustaw go na średnim ogniu.
- Ubijanie masyW tym czasie wbij jajka do dużej miski i ubijaj widelcem albo rózgą. Unoś wysoko narzędzie, by włączyć do masy jak najwięcej powietrza. Po około pół minuty zacznij dolewać mieszankę z mąką, nie przerywając ubijania, po czym kontynuuj jeszcze przez minutę. Gdy masa będzie spieniona, wpuść małą porcję do oleju, żeby sprawdzić, czy już się smaży.
- SmażenieWlej mieszankę jajek cienkim strumieniem do woka z wysokości 30-40 centymetrów, zataczając koła po obwodzie. Gdy po pół minuty omlet przyrumieni się od spodu, a wierzch lekko zestali, obróć go i zwiększ ogień. Smaż kolejne 30 sekund. W razie potrzeby przekręć placek jeszcze 1-2 razy, pozostawiając go na 10-15 sekund. Gdy będzie chrupiący i rumiany, wyjmij go na papierowe ręczniki, żeby osączyć tłuszcz.
Jak zrobić koreański omlet?
Ta wersja, nazywana omletem w rolkach, to już zupełnie inne danie. Wygląda i smakuje równie zjawiskowo. Do jego przygotowania biorę 4-5 jajek, które mieszam z łyżką wody. Dodaję w sumie 6 łyżek posiekanych składników, na przykład szczypiorku, cebuli, zielonego groszku, czerwonej papryki czy marchewki. Doprawiam solą i pieprzem.
Gdy masa jest gotowa, rozgrzewam natłuszczoną patelnię i wlewam 1/3 mieszanki, tworząc placek o kształcie zbliżonym do prostokąta. Smażę 1-2 minuty, aż spód się zestali, a wierzch będzie wciąż lekko płynny. Wtedy podważam omlet z brzegu za pomocą łopatki i zwijam tak, by wolny koniec był skierowany do środka patelni. Dolewam połowę pozostałej mieszanki. Smażę jak wcześniej, znowu roluję, po czym dodaję resztę jajek. Gdy już mam rulon, zmniejszam ogień i podgrzewam go 3-4 minuty, obracając i obsmażając z czterech stron.