Tę kiełbasę z patelni robię w 25 minut. Sos sprawia, że wychodzi najlepsza i każdy prosi o dokładkę
Pomysł na kiełbaski w sosie curry zrodził się po wojnie. Potrawa przywędrowała do nas z Berlina, gdzie ma taki status, jak u nas zapiekanki czy bułka z pieczarkami. Jak przystało na fast food, currywurst przyrządza się bardzo krótko, bo tylko 25 minut. Ze sklepowym sosem to natomiast jedynie kilkanaście minut. W obu wersjach danie jest tak dobre, że wszyscy je pałaszują ze smakiem.
Jak zrobić kiełbasę w ketchupie curry, czyli currywurst?
Do tego dania warto wybrać dobrą kiełbasę, jeśli nie białą, to zwyczajną. Przygotowuję do niej smaczną zalewę, ale jeśli akurat mam w domu niemiecki ketchup curry, korzystam z gotowca. Kupuję go w jednym z dyskontów albo przez internet, a prawie litrowa butelka wystarcza mi na bardzo długo.
Choć sos można zrobić od zera na bazie pomidorów, najchętniej wybieram ketchup bez dodatku cukru. Ma odpowiednią zawartość octu dla lepszego smaku oraz skrobię dla poprawy konsystencji.
Ważnym składnikiem jest też sos Worcestershire, który zawiera ocet, melasę, cukier, anchois, pastę z tamaryndowca, szalotki i czosnek. Gdy go nie mam, biorę jasny sos sojowy i ewentualnie rybny.
W tym przepisie kroję kiełbasę na plasterki, ale mniejsze sztuki zwykle nacinam w kratkę i podsmażam w całości. Często biorę też dużo więcej cebuli niż w oryginalnej recepturze, a więc podaję danie bardziej po polsku.
Przepis: Kiełbasa w ketchupie curry
Niemieckie danie ze smażonej kiełbasy w aromatycznym sosie na bazie ketchupu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Niemiecka
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 328 w każdej porcji
Składniki
- 600 g białej kiełbasy bez osłonki
- olej do smażenia
- 1 mała cebula
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 250 ml ketchupu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki łagodnej mieszanki curry
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Smażenie kiełbasyPokrój kiełbasę na średnio grube plasterki, wrzuć na rozgrzany olej i smaż 3-4 minuty, przekręcając je tak, by przyrumieniły się z obu stron. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- Przyrządzanie sosuPokrój cebulę w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dorzuć czosnek i brązowy cukier. Podgrzewaj, aż się rozpuści, a warzywa zaczną się karmelizować. Wtedy dodaj koncentrat, mieszaj przez minutę, po czym wlej ocet i ketchup. Zagotuj i dopraw sosem Worchestershire oraz przyprawami. Jeżeli całość jest za gęsta, dolej jedną lub kilka łyżek wody.
- Przygotowanie daniaWrzuć kiełbasę do sosu, dokładnie wymieszaj i podgrzej przed podaniem.
Jak zrobić sos curry z pomidorów?
Pyszny sos do kiełbasy można zrobić z pomidorów krojonych. Wymaga on nieco innych proporcji składników, bo należy między innymi bardziej go posłodzić. Początek jest ten sam, bo trzeba podsmażyć cebulę, dodać 50 g cukru i czosnek, a następnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Później wlewa się ocet i dorzuca puszkę pomidorów. Całość gotuje się do momentu, aż odparuje 1/3 wody. Dalsze składniki i kroki są takie same, jak w przepisie na sos z ketchupu, ale całość trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem.